Na hlavný obsah

Pripravuje sa telefonát s predsedom ukrajinskej vlády Šmyhaľom, potvrdil premiér Fico

Fico chce hovoriť o odmínovaní a o tom, akú humanitárnu pomoc Ukrajina potrebuje.

Pripravuje sa telefonát s predsedom ukrajinskej vlády Šmyhaľom, potvrdil premiér Fico
Na snímke zľava premiér SR Robert Fico (Smer-SD) a ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ. Foto: TASR/Jaroslav Novák, AP, koláž RTVS

Pripravuje sa telefonický rozhovor slovenského premiéra Roberta Fica s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom.

Oznámil to sám predseda slovenskej vlády v piatok po rokovaní s českým premiérom Petrom Fialom v Prahe. So šéfom ukrajinského kabinetu chce Fico hovoriť o projekte odmínovania a o tom, akú humanitárnu pomoc Ukrajina potrebuje.

„My potrebujeme zadefinovať, čo Ukrajina potrebuje na zimu a v čom jej môžeme pomôcť. Hovoríme o prenosných generátoroch na výrobu tepla, hovoríme o projekte odmínovania Ukrajiny ako takej… Humanitárne, civilne sme pripravení Ukrajine pomáhať a aj jej pomáhame,“ povedal Fico.

Ľudia na Slovensku boli podľa jeho slov prví, ktorí pomohli utečencom z Ukrajiny po vypuknutí vojny. Mnoho z nich v SR zostalo, ešte viac ich je podľa neho v Česku. „V tomto sa nič nemení, len rešpektujte…, že nechceme posielať zbrane na Ukrajinu,“ dodal.

Konflikt je podľa neho zamrznutý

Zopakoval postoj novej vlády, že neverí na vojenské riešenie konfliktu na Ukrajine. Podľa jeho slov je zamrznutý a môže trvať až do roku 2030 a nefunguje ani sankčná politika proti Rusku.

„Za týchto okolností my presadzujeme myšlienku: je lepšie desať rokov rokovať v mieri alebo pri prerušených bojových operáciách ako desať rokov bez akéhokoľvek výsledku ísť k rokovaciemu stolu, keď zistíme, že ďalších 500-600 tisíc ľudí je mŕtvych,“ povedal Fico.

Dodal však, že rešpektuje postoj ČR a akéhokoľvek štátu, ktorý sa rozhodne pomáhať Ukrajine vojensky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet