Na hlavný obsah

Juraj Blanár: Slovensko má silnú expertízu a reputáciu zodpovedného partnera na diplomatickej scéne

Minister reagoval na zvolenie SR do Výkonnej rady UNESCO.

Juraj Blanár: Slovensko má silnú expertízu a reputáciu zodpovedného partnera na diplomatickej scéne
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Zvolenie Slovenskej republiky do Výkonnej rady Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) je potvrdením našej silnej expertízy a reputácie aktívneho a zodpovedného partnera na medzinárodnej scéne.

Uviedol to slovenský minister zahraničných vecí Juraj Blanár. Vo štvrtok (16. 11.) o tom informoval komunikačný odbor ministerstva zahraničných vecí.

Slovensko v stredu (15. 11.) na 42. zasadnutí Generálnej konferencie UNESCO v Paríži zvolili za člena Výkonnej rady UNESCO na obdobie rokov 2023 – 2027. SR zvolili spomedzi šiestich kandidujúcich krajín a získala 117 hlasov. Spolu so Slovenskom zvolili do rady v rámci regionálnej skupiny aj Srbsko, Albánsko a Českú republiku.

„Dnešné zvolenie do rozhodovacieho orgánu UNESCO potvrdzuje, že Slovensko má nielen odborné znalosti a skúsenosti v oblastiach pôsobnosti organizácie, ale aj reputáciu zodpovedného a spoľahlivého partnera na diplomatickej scéne,“ povedal Blanár.

Podľa jeho slov je „symbolické, že Slovensko sa vracia do Výkonnej rady UNESCO presne po desiatich rokoch“. A to v čase, keď si Slovensko pripomína tridsiate výročie členstva v tejto organizácii.

„Teším sa na zintenzívnenie spolupráce s UNESCO s cieľom skvalitnenia vzdelávania, zvýšenia ochrany kultúrneho a prírodného bohatstva, biodiverzity a podpory ľudských práv. Tak, ako sme si predsavzali v Programovom vyhlásení vlády SR,“ doplnil šéf slovenskej diplomacie.

Široká škála programov a aktivít

Ako ďalej uviedol, UNESCO ponúka širokú škálu programov a aktivít. Ich implementácia v domácom prostredí je prospešná pre celú spoločnosť.

„Okrem tradičných oblastí UNESCO ponúka inšpiráciu aj pri riešení najaktuálnejších výziev týkajúcich sa využívania umelej inteligencie, neurotechnológií či šírenia informácií v digitálnom priestore. Som preto rád, že Slovensko bude počas nasledujúcich štyroch rokov sedieť za rokovacím stolom a navrhovať konkrétne riešenia v rôznorodých oblastiach mandátu UNESCO,“ uzavrel Blanár.

Výkonná rada UNESCO je rozhodovacím orgánom UNESCO zloženým z 58 členských krajín zvolených na obdobie štyroch rokov. Slovensko bolo členom Výkonnej rady už trikrát – v rokoch 1995-99, 2001-05 a 2009-13, pripomenulo ministerstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko