Na hlavný obsah

Prvá Slovenka obžalovaná z terorizmu sa postavila pred súd. Som nevinná, vyhlásila Renáta

Podľa prokuratúry patril manžel obžalovanej k predstaviteľom Islamského štátu.

Prvá Slovenka obžalovaná z terorizmu sa postavila pred súd. Som nevinná, vyhlásila Renáta
Na snímke Renáta D., ktorá je obžalovaná z terorizmu. Foto: RTVS

Prvá Slovenka obžalovaná z terorizmu sa postavila pred Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici. Obvinená je z obzvlášť závažných zločinov založenia, zosnovania a podporovania teroristickej skupiny, vojnového bezprávia a prečinu ohrozovania mravnej výchovy mládeže.

„Som nevinná,“ reagovala na obžalobu Renáta D. Do roku 2014 žila s manželom a dvomi deťmi v Egypte. V roku 2014 manžel odišiel do Sýrie. Onedlho na jeho naliehanie prišla rodina za ním.

Prípad sledovala v relácii Správy RTVS redaktorka Miriam Dobrotová:

Kladie sa jej za vinu to, že odišla z územia Egypta za svojím manželom a zobrala svoje maloleté deti. Tie mali potom podliehať výchove v rámci Islamského štátu (ISIS), a to v rozpätí rokov 2015 až 2017.

„S touto obžalobou sa nestotožňujeme. Myslím si, že mnohé veci sú v obžalobe opísané nepravdivo, možno pod vplyvom vykonaných dôkazov, ktoré budem počas procesu namietať,“ povedal advokát obžalovanej Rastislav Urbáni.

„My sme sa snažili odísť, ale nedalo sa, pretože hranice boli uzatvorené,“ povedala obžalovaná Renáta D. v súdnej sieni.

Manžel mal patriť k ISIS

Podľa prokuratúry patril manžel obžalovanej k predstaviteľom Islamského štátu. Renáta D. však tvrdí, že o ničom netušila. Získavanie dôkazov bolo náročné.

„My sme v tomto prípade čerpali informácie, ktoré nám poskytli organizácie OSN, ktoré mali na starosti zber dôkazov. Taktiež aj informácie od americkej FBI, ktorá zbierala dôkazy z bojiska,“ potvrdil prokurátor Peter Kysel. Obžalovanej hrozí v prípade dokázania viny 12 rokov väzenia až doživotie.

Prokurátor však neplánuje navrhnúť vysoký trest, skôr zvažuje dolnú hranicu alebo mimoriadne zníženie. Obvinená už pri úteku zo Sýrie strávila štyri a pol roka v detenčnom centre pre cudzích teroristických bojovníkov.

Syn obžalovanej je v súčasnosti v reedukačnom centre a dcéra u príbuzných. Manžel sa stále nachádza v zajateckom tábore v Sýrii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko