Na hlavný obsah

Putinovi je ľúto detí v Gaze, hovorí o očiach zaliatych slzami. Rusi majú pritom na svedomí mnoho detských obetí

Rusko sa snaží o sprostredkovanie prímeria v Gaze.

Putinovi je ľúto detí v Gaze, hovorí o očiach zaliatych slzami. Rusi majú pritom na svedomí mnoho detských obetí
Palestínčania nesú telá svojich príbuzných zabitých pri izraelskom bombardovaní pásma Gazy. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin, ktorý dal vlani v januári rozkaz na útok svojej armády na susednú Ukrajinu, v piatok (3. 11.) v súvislosti s izraelským postupom v pásme Gazy vyhlásil, že sa „žiadny normálny človek“ nemôže s pokojom pozerať na fotografie krvácajúcich a trpiacich detí. Jeho slová citovala štátna agentúra TASS.

„Keď sa človek pozerá na trpiace a zakrvavené deti, zatínajú sa mu ruky v päsť a oči sa zalievajú slzami. Myslím, že toto je reakcia každého normálneho človeka. Ak takúto reakciu nemá, tak nemá srdce alebo ho má z kameňa,“ vyhlásil Putin.

Rusko sa snaží o sprostredkovanie prímeria v Gaze a o udržiavanie kontaktov tak s izraelskou, ako aj palestínskou stranou, pripomenula agentúra Reuters. Nedávno však Moskva rozhnevala Izrael, keď pozvala na oficiálnu návštevu predstaviteľov Hamasu.

Izrael spustil rozsiahlu vojenskú operáciu v pásme Gazy v reakcii na útok ozbrojencov Hamasu na juh Izraela, ktorý si 7. októbra vyžiadal na 1400 prevažne civilných obetí. Izraelské bombardovanie a pozemné operácie priniesli podľa Hamasom ovládaných úradov smrť viac ako 9000 obyvateľov, vrátane mnohých detí. Tel Aviv je opakovane vyzývaný na to, aby pri svojom postupe voči islamistickému hnutiu chránil životy civilistov a zabránil humanitárnej katastrofe.

Rusko má na svedomí množstvo detských obetí na Ukrajine

Na Ukrajine však ruské útoky nezriedka zasahujú rezidenčné oblasti. Ruské sily majú od začiatku vojny na svedomí množstvo detských obetí. OSN v auguste viedlo evidenciu o 546 zabitých detí a 1156 ranených detí vo vojne na Ukrajine. Skutočná bilancia bude zrejme ale oveľa vyššia, pretože v prehľade OSN ide len o potvrdené obete a zranenia.

Doteraz sa napríklad nevie, koľko ľudí zahynulo pri ruskom rozbombardovaní divadla v Mariupole na jar minulého roka. Skrývali sa tam aj deti, podľa radnice a médií to boli stovky obetí.

V Dagestane na juhu Ruska v nedeľu (29. 10.) okrem toho na miestnom letisku prepukli násilné nepokoje kvôli pristátiu lietadla s viacerými Izraelčanmi. Práve v súvislosti s týmto incidentom Putin hovoril o deťoch, ktorých utrpenie podľa jeho názoru mohlo dostať výtržníkov v Dagestane do varu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet