Na hlavný obsah

Vzťahy medzi Izraelom a Ruskom sa zhoršujú. Jeruzalem už neinformuje Moskvu o útokoch v Sýrii

Prestal s tým po začiatku vojny s Hamasom.

Vzťahy medzi Izraelom a Ruskom sa zhoršujú. Jeruzalem už neinformuje Moskvu o útokoch v Sýrii
Izraelské mobilné delostrelectvo a izraelskí vojaci počas pozemných operácií v pásme Gazy neďaleko hranice s Izraelom 2. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Izrael skôr pred každým leteckým úderom na vojenské ciele v Sýrii vopred varoval Rusko, aby ruské jednotky v Sýrii neprišli k ujme. Od začiatku vojny medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas už tak ale Izrael nerobí. To viedlo k ďalšiemu zhoršeniu vzťahov medzi Moskvou a Jeruzalemom, napísala v piatok (3. 11.) agentúra Bloomberg.

Hamas napadol Izrael z Pásma Gazy 7. októbra a Izrael reagoval odvetnými údermi. Útok Hamasu má na svedomí 1400 obetí, v Pásme Gazy podľa palestínskych úradov spravovaných Hamasom zomrelo doteraz vyše 9200 ľudí.

Od začiatku tejto vojny Izrael tiež zosilnel údery proti sýrskym milíciám podporovaným Iránom, ktoré sa presunuli bližšie k izraelským hraniciam. Častejšie izraelské nálety na letiská a vojenské základne a neinformovanie Moskvy vedú k zhoršeniu čoraz napätejších vzťahov Izraela s Ruskom. Moskva dokonca po prepuknutí bojov prijala delegáciu Hamasu, pripomína server The Times od Israel.

Napätie a počet prestreliek rastie aj na hranici Izraela s Libanonom, ktorý je základňou šiitského hnutia Hizballáh. Okrem toho teraz hrozí, že by sa Sýria mohla stať ďalším frontom vo vojne medzi Izraelom a Hamásom, píše Bloomberg. Práve tomu sa ale Spojené štáty a ich regionálni spojenci snažia zabrániť, keď rokujú o zmiernení konfliktu a prípadných humanitárnych prestávkach. S rovnakým cieľom v piatok v Tel Avive rokuje americký minister zahraničia Antony Blinken.

„Rozšírenie do Sýrie nie je len riziko; už to začalo,“ povedal tento týždeň osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Geir Pedersen. „Do suda so strelným prachom sa prilieva benzín a všetko už začína tlieť,“ dodal Pedersen.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet