Na hlavný obsah

Regulačný úrad sprísňuje opatrenia. Dodávatelia energií budú povinní zverejňovať svoje cenníky

ÚRSO chce podporiť transparentnosť cenníkov.

Regulačný úrad sprísňuje opatrenia. Dodávatelia energií budú povinní zverejňovať svoje cenníky
Na ilustračnej fotografii plynový sporák. Foto: RTVS

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) z vlastného podnetu rozhodol o uplatnení mimoriadnej regulácie voči najväčším dodávateľom na neregulovanom trhu s elektrinou a plynom.

Tí budú povinní zverejňovať a aktualizovať svoje cenníky. Musia tiež pravidelne reportovať na úrad dosiahnuté príjmy a náklady z neregulovanej dodávky elektriny a plynu, informoval ÚRSO v piatok.

Úrad chce týmto opatrením podporiť transparentnosť a aktualizáciu cenníkov. Najmä pre malých a stredných odberateľov s ročnou spotrebou elektriny od 30 do 100 megawatthodín (MWh) a plynu od 100 do 641,4 MWh.

„Pre nedostatky v cenníkoch dodávateľov za neregulovanú dodávku elektriny a plynu sú totiž naďalej vystavení neistotám vo vývoji na trhoch s energiami,“ priblížil úrad.

Do spomínaného rozsahu patria mestá a obce, školy, škôlky, nemocnice, ambulancie. Opatrenia sa dotknú aj podnikateľov. Predovšetkým tých, ktorí nakupujú elektrinu a plyn od dodávateľov na voľnom, neregulovanom trhu na základe zmluvy o dodávke elektriny alebo plynu, ktorá nepodlieha cenovej regulácii zo strany úradu.

ÚRSO chce dosiahnuť väčšiu transparentnosť

„Zverejňovanie a aktualizácia cien ponúkaných zákazníkom patrí medzi základné atribúty zdravého konkurenčného boja o zákazníka. Zavedením mimoriadnej regulácie chceme dosiahnuť väčšiu transparentnosť na neregulovanom trhu s energiami. Taktiež podporiť konkurenciu medzi dodávateľmi,“ uviedol predseda ÚRSO Andrej Juris.

Regulácia spočíva v uložení povinností v období od 1. decembra 2023 do 30. novembra 2024 zverejňovať na svojom webovom sídle cenníky.

Taktiež aj zmluvné ceny za dodávku elektriny a plynu pre koncových odberateľov vždy k prvému dňu kalendárneho mesiaca. Musia tiež informovať úrad o mieste zverejnenia týchto cenníkov.

Rovnako spočíva v uložení povinností predkladať úradu za každý ucelený kalendárny mesiac v období od 1. decembra 2023 do 31. marca 2024. Dodávatelia musia predkladať údaje o výške ekonomicky oprávnených nákladov súvisiacich s obstaraním energií pre koncových odberateľov. Taktiež aj údaje o výške celkových príjmov za túto službu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika