Na hlavný obsah

Spojené štáty spresnili povojnový plán pre pásmo Gazy. Izraelský premiér však hovorí o časovo neobmedzenej okupácii

Podľa expertov má Biely dom obmedzený vplyv na Jeruzalem.

Spojené štáty spresnili povojnový plán pre pásmo Gazy. Izraelský premiér však hovorí o časovo neobmedzenej okupácii
Izraelskí vojaci mávajú národnou vlajkou z tanku, ktorý smeruje k hraniciam pásma Gazy. Foto: TASR/AP

Biely dom upresnil svoj povojnový plán pre pásmo Gazy. To má byť spoločne so západným brehom Jordánu spravované palestínskou samosprávou. Jej predstavitelia sú však v Gaze veľmi nepopulárni a niektorí experti tento plán spochybňujú.

Gaza bez Hamasu a spolu so západný brehom Jordánu spravovaná členmi konkurenčného Fatahu na čele s prezidentom Mahmúdom Abbásom. To je plán Bieleho domu. Izraelský premiér Benjamín Netanjahu však hovorí o časovo neobmedzenej izraelskej okupácii. Šéf americkej diplomacie Antony Blinken na samite G7 v Tokiu naznačil, že môže ísť o nedorozumenie.

„Čo som počul od izraelských lídrov je, že nechcú Gazu okupovať. Otázka je, či nebude nutná prechodná izraelská kontrola pásma, kým sa nevybuduje nový mechanizmus správy zodpovedný za bezpečnosť,“ povedal americký minister zahraničných vecí Blinken.

„USA sú presvedčené, že k násilnému presídleniu Palestínčanov z Gazy nesmie prísť. Teraz a ani po vojne,“ uistil Blinken svetových lídrov. Podľa expertov má Washington aj napriek vojenskej pomoci na Jeruzalem obmedzený vplyv.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál