Na hlavný obsah

Ukrajina neplánuje predĺžiť zmluvu s Ruskom na dodávky plynu do Európy

Platnosť súčasného kontraktu uplynie na konci roka 2024.

Ukrajina neplánuje predĺžiť zmluvu s Ruskom na dodávky plynu do Európy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ukrajina zrejme nepredĺži zmluvu na dodávky ruského plynu do Európy. Dlhodobý kontrakt vyprší na konci budúceho roka. Rozhovory medzi ruským Gazpromom a ukrajinským Naftogazom by však mohla sprostredkovať tretia strana, napríklad skupina európskych firiem. Súčasťou takýchto rokovaní by mohli byť aj slovenské spoločnosti.

Cez plynovod na našom území stále preteká zemný plyn od ruskej spoločnosti Gazprom. Najčastejšie smeruje do Rakúska alebo Talianska. Platné zmluvy na nákup plynu však majú aj slovenskí plynári. Na to, aby sa plyn dostal k zákazníkom, ho však musí najprv prepraviť ukrajinská spoločnosť Naftogaz.

„Koncom roka 2024 uplynie práve platnosť tohto kontraktu medzi Ruskom a Ukrajinou. V dnešnej situácii už Ukrajinci povedali, že nebudú s Rusmi vyjednávať,“ informoval analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida.

„Ak chápeme vyhlásenia našich ukrajinských kolegov, pre nich je politicky veľmi ťažké rokovať priamo s predstaviteľmi buď Ruskej federácie, alebo Gazpromu,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti eustream Rastislav Ňukovič.

„Na takúto situáciu sa už dlhodobo pripravujeme, preto počítame s tým, že ak by od roku 2025 ruský plyn k nám cez Ukrajinu neprišiel, tak máme diverzifikované nákupy z iných krajín, iných lokalít tak, aby sme zabezpečili spotrebu Slovenska,“ povedal generálny riaditeľ SPP Miroslav Kulla.

Dodávkam plynu do Európy sa v relácii Správy RTVS venoval redaktor RTVS Vladimír Amrich:

Zástupca ukrajinskej spoločnosti, ktorá prevádzkuje plynovody, situáciu komentovať nechcel.

„My tento plyn iba prepravujeme. V prípade, že bude nejaký plyn treba doručovať, sme pripravení. Je to v rukách Naftogazu,“ informoval zástupca riaditeľa ukrajinskej plynovej prepravnej spoločnosti Paweł Staňczak.

Ukrajina dostáva za tranzit plynu zaplatené

Ukrajinská strana pokračuje v preprave ruského plynu. Za tranzit jednak dostáva zaplatené. Tiež ide o prejav solidarity s krajinami, ktoré ešte nie sú plne odstrihnuté od ruských energetických zdrojov.

Podľa analytika by rokovania o pokračovaní dodávok mohlo na seba prevziať zoskupenie európskych plynárenských spoločností.

„Ak však do toho vstúpi európske konzorcium a bude mať priamo kontrakt s ruskou stranou a priamo kontrakt s ukrajinskou stranou, jedna aj druhá strana teda bude mať istotu, že bude mať zaplatené. Takže myslím, že aj pre Ukrajincov to bude vo finále výhodné,“ skonštatoval Badida.

„Toto je veľmi pravdepodobné a myslím, že toto je ten správny postup,“ zhodnotil Staňczak.

„Stále ešte Európa trpí veľkou volatilitou cien plynu. Takže ak tie dodávky plynu zostanú zachované, tak si myslím že to môže pôsobiť ako stabilizačný prvok na ceny plynu.“ uzavrel Ňukovič.

Rusko začalo znižovať dodávky plynu do Európy už v roku 2021 ako súčasť príprav na vojenský útok na Ukrajinu. V súčasnosti cez Slovensko prepravuje najnižšie objemy od čias plynovej krízy v roku 2009.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika