Na hlavný obsah

Ukrajinský prezident cíti po stretnutí lídrov Číny a USA optimizmus. Je to skvelý signál pre svet, hovorí Zelenského poradca

Biden a Si Ťin-pching rokovali v Kalifornii.

Ukrajinský prezident cíti po stretnutí lídrov Číny a USA optimizmus. Je to skvelý signál pre svet, hovorí Zelenského poradca
Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyjadril optimizmus v súvislosti s nedávnym stretnutím amerického prezidenta Joea Bidena a jeho čínskeho kolegu Si Ťin-pchinga. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

„Chápeme, že táto skutočnosť je pre nás dobrá – ich stretnutie,“ povedal Zelenskyj novinárom v Kyjeve po tom, ako lídri USA a Číny rokovali v Kalifornii, kde sa dohodli na obnovení vzájomnej vojenskej komunikácie.

Čína odmieta odsúdiť ruskú inváziu na Ukrajinu a od začiatku vojny vo februári 2022 prehĺbila svoju hospodársku, diplomatickú a vojenskú spoluprácu s Moskvou. Spojené štáty stoja na čele podpory Západu pre Ukrajinu na bojisku a poskytli jej viaceré balíky finančnej i vojenskej pomoci.

Zelenského poradca Mychajlo Podoľak predtým vo štvrtok vyjadril „opatrný optimizmus“ v súvislosti s týmto stretnutím, ktoré bolo poznačené tým, že americký líder na tlačovej konferencii označil svojho čínskeho náprotivka za „diktátora“.

Stretnutie „je skvelým signálom pre svet – dialóg namiesto konfrontácie, nový globálny poriadok, nevyhnutne sú potrebné pravidlá, stabilita a predvídateľnosť“, uviedol Podoľak.

Zelenskyj povedal, že nemôže potvrdiť, či Biden a Si diskutovali o konflikte na Ukrajine, ale naznačil, že takmer dva roky trvajúci konflikt bol „určitým spôsobom“ spomenutý.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet