Na hlavný obsah

V Maďarsku zverejnili tajnú správu, ktorá naznačuje, že nelegálnu migráciu v regióne riadia teroristické organizácie

Maďarskí politici dávajú do súvislosti nelegálnu migráciu s hrozbou terorizmu.

V Maďarsku zverejnili tajnú správu, ktorá naznačuje, že nelegálnu migráciu v regióne riadia teroristické organizácie
Maďarská polícia so zadržanými migrantmi. Foto: RTVS

V Budapešti zverejnili tajnú správu o národno-bezpečnostných súvislostiach nelegálnej migrácie na južnej, teda srbskej hranici.

Správa maďarských tajných služieb naznačuje, že nelegálnu migráciu v regióne riadia také teroristické organizácie, ako Al-Káida, Islamský štát, či afganské vládne hnutie Taliban. A to podľa tajných služieb stupňuje agresiu na hraniciach.

Tajnej správe sa venoval redaktor RTVS Gregor Martin Papucsek:

Maďarská vláda pripravuje ďalšie takzvané národné konzultácie, v rámci ktorých plánujú položiť voličom aj otázky súvisiace s nelegálnou migráciou.

Predbežná kampaň sa už začala, a vládni politici pravidelne dávajú do súvislosti nelegálnu migráciu so zvýšenou hrozbou terorizmu.

Zhodou okolností práve včera zverejnili správu tajných služieb, odtajnili ju na požiadavku vládnych poslancov, aby sa verejnosť oboznámila so sťaženou situáciou v južnej hraničnej oblasti, so zvyšujúcou sa agresivitou nelegálnych migrantov.

Najdôležitejším konštatovaním správy je že migračné trasy môžu využiť známe teroristické organizácie.

Štátny tajomník zodpovedný za zahraničný imidž Maďarska Zoltán Kovács však už nepoužíva podmieňovací spôsob, ale tvrdí, že očividne okrem organizovaných kriminálnych skupín prebrali riadenie nelegálnej migrácie radikálne skupiny.

Týmto konštatovaním vyzýva politik voličov, aby sa zúčastnili na národných konzultáciách. Srbská polícia od minulej soboty pokračuje v raziách v pohraničnej oblasti a úspešne likviduje tábory nelegálnych migrantov.

V uplynulých dňoch maďarská polícia neregistrovala nelegálne prechody cez hraničný plot, ich počet sa znížil na nulu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet