Na hlavný obsah

Väčšina Rusov by podporila Putinovo rozhodnutie ukončiť vojnu. Majú však jednu podmienku

Všeobecne prívržencov mieru pribudlo.

Väčšina Rusov by podporila Putinovo rozhodnutie ukončiť vojnu. Majú však jednu podmienku
Valentina Bondarenkovová a jej manžel stoja pred domom po ostreľovaní ruskej armády v meste Sloviansk v Doneckej oblasti. Foto: TASR/AP

Až 70 percent Rusov oslovených v prieskume nezávislého strediska Levada je ochotných podporiť svojho prezidenta Vladimira Putina, ak by sa rozhodol ukončiť vojnu proti Ukrajine – ale za podmienky zachovania novodobytých území.

Ak by podmienkou mieru bolo vrátenie okupovaných území Ukrajine, potom by podpora klesla len na 34 percent. Upozornil na to na svojom webe denník Ukrajinska pravda.

Všeobecne prívržencov mieru pribudlo: 55 percent opýtaných Rusov sa domnieva, že by bolo záhodno ukončiť vojnu a začať mierové rokovania, zatiaľ čo 38 percent sa zasadzuje za ďalšie vojny.

Väčšina Rusov je podľa poznatkov z prieskumu však presvedčená, že vojna ešte potrvá minimálne pol roka. Skoro polovica počíta s tým, že bojovať sa bude ešte viac ako rok.

Ak by opýtaní mali možnosť vrátiť sa do minulosti a ovplyvniť rozhodnutie o začatí „špeciálnej vojenskej operácie“, teda o invázii do susednej krajiny, potom 41 percent by toto rozhodnutie zrušilo – a 43 percent by ho podporilo.

Podpora ruských ozbrojených síl zostáva podľa sociológov od začiatku konfliktu stabilne vysoká. V októbrovom prieskume sa 76 percent opýtaných vyjadrilo, že počínanie armády na Ukrajine podporujú či skôr podporujú. V septembri to bolo 73 percent. Odmietavý postoj v októbri zaujalo 16 percent opýtaných, v auguste ich bola pätina.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet