Na hlavný obsah

Nová metóda, ktorá odhalí alkohol v krvi u vodičov: Podľa vedcov fungujú jazykolamy

Podľa jazykolamov vedeli určiť prejavy pod vplyvom alkoholu.

Nová metóda, ktorá odhalí alkohol v krvi u vodičov: Podľa vedcov fungujú jazykolamy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Americkí vedci prišli s nápadom, ako pomocou jazykolamov odhaliť množstvo alkoholu v krvi. Zmeny vo výslovnosti zložitejších viet podľa nich dokážu pomerne presne určiť mieru intoxikácie. V budúcnosti by podľa nich táto metóda mohla poslúžiť napríklad ako test pre vodičov, aby nesadali za volant opití. Napísal o tom The Guardian.

Odborníci vybrali niekoľko známych jazykolamov a merali, ako presne sa mení spôsob výslovnosti v závislosti od množstva promile alkoholu v krvi. Dobrovoľníkov opakovane nahrávali v triezvych, po vypití väčšieho množstva alkoholu a v priebehu šiestich hodín po vytriezvení.

Na základe výsledkov hlasovej analýzy boli schopní s 98-percentnou presnosťou určiť prejavy, ktoré vznikli pod vplyvom alkoholu. Preukazný bol ich test už od hladiny 0,8 promile alkoholu v krvi, čo je v USA limit tolerancie pre vodičov.

Štúdia uverejnená v odbornom časopise Journal of Studies on Alcohol and Drugs sa uskutočnila len s obmedzenou vzorkou respondentov, ktorých bolo 18. Výskumníci upozornili, že budúca využiteľnosť bude závislá od zberu väčšieho množstva dát od rôznych osôb. Analýzu totiž môže ovplyvniť etnický pôvod alebo situácia, za ktorej sa hlas nahráva.

Jeden zo spoluautorov výskumu, Brian Suffoletto zo Stanfordovej univerzity, je ohľadom možného budúceho využitia optimistický. „Ponúka sa to napríklad pri zámku na elektronické zapaľovanie v autách. Mobil by sa nespustil v prípade, ak by dotyčný hlasovým testom neprešiel. To môže byť užitočné napríklad pre vodičov z povolania ako sú vodiči školských autobusov alebo obsluha ťažkých strojov, pri ktorých existuje riziko ohrozenia verejnej bezpečnosti,“ povedal. „Ďalšie uplatnenie môže byť v baroch a reštauráciách, kde môže ísť o usmernenie pre obsluhu, keď už hosťovi nenalievať,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet