Na hlavný obsah

Máme sa horšie ako v tureckom väzení, migranti v Medveďove sa sťažujú na neľudské podmienky

Navštívil ich aj verejný ochranca práv.

Máme sa horšie ako v tureckom väzení, migranti v Medveďove sa sťažujú na neľudské podmienky
Migranti v Útvare policajného zaistenia pre cudzincov. Foto: RTVS

Verejný ochranca práv prišiel na neohlásenú návštevu do Útvaru policajného zaistenia pre cudzincov v Medveďove. Pred šiestimi dňami tam desiatky zadržaných migrantov vyhlásili protestnú hladovku. Tvrdia, že sú v neľudských podmienkach.

„Popisovali situáciu, že nemajú právo vyjsť von na dvor na vychádzku, že nemajú riešené určité infekčné ochorenia kožné, ktoré nám aj ukázali,“ priblížil verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

Bubnovanie po radiátoroch, nočný krik aj transparenty vyvesené z okien s nápismi – Sloboda, Pomôžte nám! Toto sprevádza protestnú hladovku za ostnatým plotom v Medveďove, ktorú minulý týždeň vyhlásilo 47 Kurdov z Iraku a Turecka.

Migrantom z detenčného centra v Medveďove sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka Lucia Hamran Kollárová:

Dodnes ju držia asi 15 z nich. Poslali list, v ktorom opisujú, že sa k nim správajú horšie ako v tureckom väzení. Informuje o tom kurdská tlačová agentúra.

„Sme vystavení psychickému násiliu a neľudskému zaobchádzaniu – rasizmu aj ponižovaniu. Musíme nosiť väzenské uniformy a nepúšťajú nás ani cvičiť von. Naše sťažnosti neberie nikto do úvahy,“ píše sa v liste.

Tvrdia, že aby protest ukončili – zavolali na nich ozbrojených policajtov so psami. Sťažnosti z Medveďova sa dostali aj k medzinárodnej ľudsko-právnej organizácii z Bosny a Hercegoviny.

„Nemajú žiadne informácie o tom, prečo ich tam držia, ako dlho to bude trvať a čo sa s nimi bude diať. Nikoho nemôžu kontaktovať,“ píše organizácia na Instagrame.

Čakajú na vyhostenie

„Majú pocit, že by sa s nimi takto nemalo zaobchádzať, ako keby boli zločinci. Je pravda, že režim je právne stiesnený. Je to de facto väzenie, s tým rozdielom, že migranti nespáchali nič, čo by hraničilo so zločinom,“ hovorí Dobrovodský.

V Medveďove je 104 cudzincov, ktorí nelegálne prekročili hranice a nedostali povolenie na cestu ďalej. Zväčša čakajú na vyhostenie – približne pol roka. Či tu dochádza k porušovaniu ľudských práv, ombudsman zhodnotí až po detailnom vyšetrení. Podľa polície sa sťažnosti cudzincov nezakladajú na pravde.

„Zaistené osoby nezriedka využívajú rôzne spôsoby, ako upozorňovať na domnelé porušovanie zákona a ich práv očakávajúc, že sa im podarí vyhnúť administratívnemu vyhosteniu,“ upozorňuje viceprezident Policajného zboru Damián Imre.

„Pán riaditeľ nám dal úplnú súčinnosť, sľúbil, že nám poskytne všetky vysvetlenia, podklady. Budeme čakať na riadne vyhodnotenie všetkých týchto vecí,“ skonštatoval Dobrovodský.

Podobnú kontrolu absolvovali prednedávnom aj v druhom útvare v Sečovciach. Výsledky z nej ešte nie sú známe. V Medveďove nejde o prvý incident – v roku 2015 tam utečenci obvinili policajtov z bezdôvodnej bitky. Podľa vtedajšej ombudsmanky Jany Dubovcovej ľudské práva migrantov porušili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko