Na hlavný obsah

Vyšetrovateľ NAKA Štefan Mašin sa má vrátiť do práce. Súd rozhodol o pochybení ministra Šutaja Eštoka

Súd vydal neodkladné opatrenie.

Vyšetrovateľ NAKA Štefan Mašin sa má vrátiť do práce. Súd rozhodol o pochybení ministra Šutaja Eštoka
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Foto: SITA/Milan Illík

Prvý z vyšetrovateľov NAKA okolo Jána Čurillu Štefan Mašin sa má vrátiť do práce. Mestský súd v Bratislave IV nariadil neodkladné opatrenie. Informoval o tom jeho advokát Peter Kubina na sociálnej sieti.

Mašina mimo funkciu postavil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Podľa súdu na jeho odvolanie potreboval súhlas Úradu na ochranu oznamovateľov, ktorý nezískal, a teda sa dopustil chyby. Rezort vnútra sa podľa uznesenia súdu môže proti rozsudku odvolať.

Súd uviedol, že Šutaj Eštok v rozhodnutí o postavení Mašina mimo službu nekonkretizoval, prečo policajta nemožno ponechať vo výkone štátnej služby.

„T. j. aký dôležitý záujem štátnej služby by jeho ponechaním v službe bol ohrozený, resp. ako by policajt mohol ohrozovať priebeh objasňovania jeho konania, ak by nebol dočasne pozbavený výkonu štátnej služby,“ píše sa v uznesení.

Šutaj Eštok 27. októbra rozhodol o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby šiestich policajtov. Odvolal sa na zákon o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, podľa ktorého sa policajt musí dočasne pozbaviť výkonu štátnej služby, ak je dôvodne podozrivý zo spáchania trestného činu.

Právny zástupca dotknutých čurillovcov Peter Kubina spochybnil personálny rozkaz o dočasnom pozbavení štátnej služby za neplatný. Ako zdôvodnil na sociálnej sieti, takýto krok si vyžaduje vzhľadom na ich status chránených oznamovateľov súhlas Úradu na ochranu oznamovateľov. Ten udelený nebol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko