Na hlavný obsah

Zomrel Shane MacGowan (†65), frontman skupiny The Pogues, ktorú preslávil vianočný hit

Podľahol dlhej chorobe.

Zomrel Shane MacGowan (†65), frontman skupiny The Pogues, ktorú preslávil vianočný hit
Frontman britskej kapely The Pogues Shane MacGowan. Foto: TASR/AP

Vo veku 65 rokov zomrel spevák britskej kapely The Pogues Shane MacGowan. Bol spoluautorom známeho vianočného hitu Fairytale of New York. Informoval o tom portál The Guardian na základe oznámenia rodiny.

„S najhlbším zármutkom a ťažkým srdcom oznamujeme skon nášho krásneho, drahého a vrúcne milovaného Shanea MacGowana,“ uviedla rodina vo štvrtkovom (30. 11.) vyhlásení. MacGowan bol známy aj skrz problémy s alkoholom.

Skupina sa preslávila takzvaným celtic punkom, teda zmesou punku a tradičnej írskej hudby.

Už v 70. rokoch, teda ešte pred založením The Pogues, mal MacGowan svoju kapelu The Nipple Erectors. V 90. rokoch, po vyhadzove z The Pogues, potom vytvoril ďalšiu formáciu Shane MacGowan and The Popes. Neskôr sa k The Pogues vrátil.

MacGowan sa podieľal tiež na nahrávke piesne Perfect Day Loua Reeda pre charitatívnu akciu Children in Need, ktorá sa dostala na čelo britskej hitparády. Zarobila charite viac ako dva milióny libier.

Medzi jeho blízkych priateľov patril americký herec Johnny Depp, ktorý predvlani aj v Karlových Varoch uviedol životopisný dokumentárny film režiséra Juliena Templa Crock of Gold: A Few Rounds with Shane MacGowan.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet