Na hlavný obsah

Bezpečnostná rada OSN schválila rezolúciu, ktorá požaduje nárast humanitárnej pomoci pre Pásmo Gazy

USA ani Rusko nevyužili právo veta.

Bezpečnostná rada OSN schválila rezolúciu, ktorá požaduje nárast humanitárnej pomoci pre Pásmo Gazy
Veľvyslanci a zástupcovia v sídle OSN na zasadnutí Bezpečnostnej rady. Foto: TASR/AP

Bezpečnostná rada OSN v piatok (22. 12.) schválila rezolúciu, ktorá požaduje nárast objemu humanitárnej pomoci pre obyvateľov v Pásme Gazy, nie však zastavenie bojov. USA ani Rusko nevyužili právo veta a zdržali sa hlasovania. Informovali agentúry AP a DPA.

Rezolúcia vyzýva Izrael, aby okamžite umožnil bezpečný prístup humanitárnej pomoci. Takisto sa majú vytvoriť podmienky na trvalé ukončenie násilia.

Členské krajiny sa tiež dohodli na zriadení funkcie koordinátora OSN, ktorý bude v spolupráci so všetkými zúčastnenými stranami dohliadať na dodávky pomoci.

Text však neobsahuje časti odsudzujúce všetky prípady porušenia medzinárodného humanitárneho práva vrátane útokov na civilistov a civilné objekty. A nie je v ňom ani požiadavka na okamžité prímerie s cieľom umožniť prísun humanitárnej pomoci.

Hlasovanie o rezolúcii, ktorej návrh predložili Spojené arabské emiráty (SAE), sa malo pôvodne uskutočniť už v pondelok (18. 12.). Opakovane ho však odkladali. USA nesúhlasili s predchádzajúcimi návrhmi a uviedli, že využijú právo veta. Členovia rady sa nakoniec v piatok dohodli na kompromise.

Za návrh hlasovalo 13 z 15 členov BR OSN. Na schválenie treba súhlas najmenej deviatich členov a žiadny z piatich stálych členov nemôže využiť právo veta. Týmito členmi sú Spojené kráľovstvo, Francúzsko, Čína, Rusko a USA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet