Na hlavný obsah

Británia bojuje proti prisťahovalcom: Zavádza nové pravidlá pre pracovné víza a obmedzenia pre zahraničných študentov

Zdravotníci si nebudú môcť do krajiny priviesť svoje rodiny.

Británia bojuje proti prisťahovalcom: Zavádza nové pravidlá pre pracovné víza a obmedzenia pre zahraničných študentov
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Britská vláda v pondelok (4. 12.) predstavila súbor opatrení proti nárastu prisťahovalcov. Okrem iného navrhuje vyššiu minimálnu mzdu pre kvalifikovaných pracovníkov žiadajúcich o víza. Informuje o tom agentúra AFP.

Britský štatistický úrad (ONS) v novembri oznámil, že čistá migrácia za rok 2022 v Británii bola rekordných 745 000 osôb. Uvedený údaj je rozdielom medzi počtom ľudí, ktorí z krajiny odišli (emigrantov) a počtom ľudí, ktorí sa prisťahovali (imigrantov).

Minister vnútra James Cleverly uviedol, že prostredníctvom týchto opatrení sa každoročne zníži počet ľudí prichádzajúcich do Británie o 300-tisíc. Návrh, ktorý v pondelok predložil dolnej komore britského parlamentu, vstúpi do platnosti začiatkom budúceho roka.

Kvalifikovaní zahraniční pracovníci, ktorí chcú získať britské víza, by museli zarobiť 38 700 libier (45 110 eur), čo je nárast približne o tretinu oproti súčasnej hranici. Netýka sa to zdravotníkov a opatrovateľov, tieto profesie si však už nebudú môcť priviesť do krajiny rodinných príslušníkov.

Cleverly tiež zvýšil minimálny príjem pre získanie rodinných víz a potvrdil obmedzenia pre zahraničných študentov prichádzajúcich spolu so závislými osobami. Zvýši sa aj poplatok za prístup k zdravotnej starostlivosti o 66 percent na 1 035 libier (1 206 eur).

Dodal, že vláda upraví „zoznam nedostatkových povolaní“ ktoré zamestnávatelia nedokážu obsadiť.

Britská Konzervatívna strana pod vedením Borisa Johnsona zvíťazila vo voľbách v roku 2019 aj na základe sľubu o obmedzení čistej migrácie. Od januára 2020, keď Británia oficiálne opustila EÚ, migrácia prudko vzrástla. V roku 2021 dosiahla čistá migrácia 488-tisíc osôb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet