Na hlavný obsah

Britský kráľ predstavil priority vlády. Tá chce sprísniť tresty za znásilnenie či zvýšiť vek pre nákup cigariet

Prvýkrát v úlohe panovníka začal nové zasadacie obdobie.

Britský kráľ predstavil priority vlády. Tá chce sprísniť tresty za znásilnenie či zvýšiť vek pre nákup cigariet
Na snímke britský kráľ Karol III. počas svojho prvého príhovoru v Snemovni lordov - hornej komore parlamentu, ktorým otvoril nové zasadnutie vo Westminsterskom paláci v Londýne v utorok 7. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Britský kráľ Karol III. v utorok (7. 11.) prvýkrát v úlohe panovníka začal nové zasadacie obdobie parlamentu prednesom legislatívneho programu vlády.

Konzervatívny premiér Rishi Sunak a jeho kabinet sa chcú zamerať na oživenie ekonomiky po prepade spôsobenom pandémiou covidu a vojnou na Ukrajine. Okrem toho chcú sprísniť tresty za znásilnenie či postupne zvýšiť minimálny vek pre nákup cigariet.

Kráľ Karol tradičný prejav prečítal prvýkrát už vlani. Vtedy ešte v úlohe princa, keď zastupoval svoju matku, už zosnulú kráľovnú Alžbetu II. V tom čase bola zdravotne indisponovaná. Kráľovná Alžbeta zomrela vo veku 96 rokov vlani v septembri.

„Vplyv covidu a vojny na Ukrajine vytvorili pre Spojené kráľovstvo významné dlhodobé výzvy. Preto je prioritou mojej vlády urobiť ťažké, ale nevyhnutné dlhodobé rozhodnutia. Také, ktoré túto krajinu zmenia k lepšiemu,“ stálo vo vládnom texte prečítanom kráľom.

Britská vláda sa v prejave zaviazala, že prijme zodpovedné rozhodnutia o výdavkoch a pôžičkách, aby pomohla znížiť úroveň inflácie. Z prejavu vyplynulo, že konzervatívny kabinet pravdepodobne čoskoro nezníži dane.

Minister financií Jeremy Hunt minulý mesiac uviedol, že by síce rád znížil dane v období pred celoštátnymi voľbami, ktoré sa očakávajú v roku 2024, ale takýto krok by mal podľa neho v súčasnosti inflačný charakter.

Sprísňovanie trestov

Vláda v prejave naznačila, že bude pokračovať v sprísňovaní trestov pre páchateľov znásilnenia. Chce tiež vytvoriť „generáciu bez fajčenia“ tým, že obmedzí predaj tabakových výrobkov a predaj aj marketing elektronických cigariet deťom.

Tieto právne predpisy majú zabezpečiť, aby sa nikdy nepredávali cigarety deťom, ktorým je v súčasnosti 14 rokov alebo menej. V snahe získať mladších voličov vláda tiež uviedla, že bude pokračovať v reformách trhu s bývaním.

Prejav sa dotkol tiež vojen na Ukrajine a v pásme Gazy. „Moji ministri budú úzko spolupracovať s medzinárodnými partnermi na podpore Ukrajiny, posilnení NATO a riešení najnaliehavejších bezpečnostných výziev. Vláda je podľa príhovoru tiež „odhodlaná bojovať proti antisemitizmu“.

Podľa Reuters prejav naznačoval, že Británia už vstúpila do volebného obdobia. Sunak v budúcom roku zvedie ťažký boj o získanie voličov. Opoziční labouristi majú v prieskumoch verejnej mienky zhruba dvadsaťbodový náskok.

Jeho strana sa zmieta v obvineniach zo sexuálnych škandálov. Je pod drobnohľadom kvôli svojim krokom počas pandémie covidu-19. Tiež je hlboko rozdelená ohľadom svojej predvolebnej stratégie. Sunak však dúfa, že jeho program môže situáciu zvrátiť.

Šéf labouristov Keir Starmer vo vyhlásení ku kráľovmu prejavu, ktoré sa vydalo v noci, uviedol, že konzervatívci stále ponúkajú to isté.

„Krajina stojí pred voľbou medzi premenovanou Labouristickou stranou, ktorá chce zmeniť krajinu prostredníctvom vzrušujúceho programu dlhodobých reforiem, a toryovskou stranou, ktorá sa vyznačuje iba trikmi, rozdelením a ďalšími rovnakými krokmi,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet