Na hlavný obsah

Časť zákona o pobyte cudzincov je protiústavná, rozhodol o tom Ústavný súd SR

Ustanovenia zákona napadol Najvyšší správny súd SR.

Časť zákona o pobyte cudzincov je protiústavná, rozhodol o tom Ústavný súd SR
Na ilustračnej snímke migranti. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Časť zákona o pobyte cudzincov je v rozpore s ústavou. Ide o ustanovenia o zamietnutí žiadosti o udelenie pobytu policajným útvarom pri nesúhlasnom stanovisku Slovenskej informačnej služby (SIS) a Vojenského spravodajstva (VS). Rozhodol o tom v stredu (13. 12.) Ústavný súd (ÚS) SR.

Ustanovenia sú podľa ÚS v rozpore s právom na súdnu a inú právnu ochranu. Právnu normu napadol Najvyšší správny súd (NSS) SR. Vychádzal z konkrétneho prípadu. Policajný útvar zrušil cudzincovi trvalý pobyt na základe nesúhlasného stanoviska SIS.

NSS v podaní dôvodil, že je ústavne neprijateľné, aby rozhodovanie o udelení prechodného a trvalého pobytu bolo založené výhradne na stanovisku SIS a VS, ktoré obsahuje súhlas alebo nesúhlas. Dotknutý žiadateľ, ktorému už sa udelil pobyt, sa pritom nedozvie žiadne dôvody stanoviska, pre ktoré bol jeho pobyt zrušený.

Podľa NSS napadnuté ustanovenia popierajú princíp rovnosti účastníkov súdneho konania, ktorý podporuje aj zákaz diskriminácie. Taktiež odopierajú garantované procesné práva.

ÚS na stredajšom zasadnutí pléna zároveň odmietol návrh Mestského súdu Bratislava IV na posúdenie ústavnosti ustanovenia zákona o niektorých opatreniach pri majetkovoprávnom usporiadaní pozemkov pod stavbami, ktoré prešli z vlastníctva štátu na obce a vyššie územné celky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko