Na hlavný obsah

Prezidentka nevylučuje obrátenie sa na Ústavný súd, ak prejde novela Trestného zákona

Novele chýba odborná diskusia a riadny legislatívny proces.

Prezidentka nevylučuje obrátenie sa na Ústavný súd, ak prejde novela Trestného zákona
Prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR/Jakub Kotian

Prezidentke Zuzane Čaputovej pri novele Trestného zákona, ktorú navrhuje vládny kabinet Roberta Fica (Smer-SD), chýba odborná diskusia a riadny legislatívny proces. Povedala to v piatkovom (8. 12.) vyhlásení.

To, že vláda chcela túto novelu prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní, považuje za „postup v rozpore s princípmi právneho štátu“.

Ak Národná rada (NR) SR zákon schváli, podanie na Ústavný súd SR vníma ako „veľmi realistickú možnosť“. Nevylúčila ani veto.

Podľa prezidentky sa zároveň nedajú prehliadnuť vyjadrenia niektorých koaličných politikov, najmä na adresu špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.

„Sú nimi kritické postoje k osobe na čele špeciálnej prokuratúry a tiež k niektorým prokurátorom ÚŠP, ktoré oni sami uvádzajú ako jeden z motívov zrušenia špeciálnej prokuratúry. Takýto krok sa javí ako účelový a neprípustný právny zásah zo strany politickej moci do fungovania prokuratúry,“ vysvetlila.

Nesúhlasí ani Rada prokurátorov SR

Vláda navrhuje prerozdeliť agendu ÚŠP medzi krajské prokuratúry. „Samotná rada Rada prokurátorov SR, tvorená reprezentantmi krajských prokuratúr, však tvrdí, že tento krok by viedol k oslabeniu boja proti závažnej organizovanej kriminalite a korupcii,“ priblížila.

Rada zároveň odmietla, aby k takýmto zásadným zmenám právnej úpravy došlo vynechaním štandardného legislatívneho procesu, dodala prezidentka.

Pozrite si celé vyhlásenie prezidentky k novele Trestného zákona:

Hlas rešpektuje názor prezidentky

Koaličná strana Hlas-SD rešpektuje právo prezidentky na jej názor i na jej kroky. Tvrdí však, že zodpovednosť za podobu trestného práva napokon ponesie vláda a NR SR.

Strana dodala, že právny štát nesmie byť viazaný na existenciu jednej inštitúcie a už vôbec nie konkrétnej osoby na jej čele. Uviedla to v reakcii na vyjadrenie prezidentky.

„Špeciálne inštitúcie trestného práva sú v Európskej únii absolútnou výnimkou, preto v rámci približovania trestného práva vyspelým krajinám pristupuje vláda aj k tomuto kroku,“ uviedla v stanovisku Hlasu-SD jeho hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková.

Matovič očakával od prezidentky väčšiu aktivitu

Líder hnutia Slovensko Igor Matovič víta vyjadrenie Zuzany Čaputovej. Očakával by, že bude vyvíjať k tejto téme aktívnejšiu činnosť pre zachovanie demokracie na Slovensku.

„Vieme o tom, čo sa tu chystá pár týždňov, očakával som od nej, že bude burcovať davy, že bude využívať svoju pozíciu omnoho intenzívnejšie už niekoľko týždňov. Verím, že jej vydrží to odhodlanie a podať návrh na Ústavný súd a vrátiť zákon parlamentu je to najmenej, čo môže urobiť,“ uviedol na tlačovej konferencii Matovič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko