Na hlavný obsah

Detí je viac než voľných miest: Problémy s kapacitou majú nielen škôlky, ale už aj základné školy

Niektoré regióny majú problém.

Detí je viac než voľných miest: Problémy s kapacitou majú nielen škôlky, ale už aj základné školy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Problém s nedostatkom miest majú nielen materské, ale aj základné školy. Najmä v bratislavských okresoch, ale aj v kežmarskom a seneckom. Údaje má inštitút vzdelávacej politiky ministerstva školstva. Práve v týchto regiónoch je nutné budovať kapacity pre tisícky detí.

Základná škola v Senci musela priestory rozširovať niekoľkokrát. Inak to nebolo ani tento školský rok.

„Zrušili sme šatňový priestor, kde vytvoríme dve nové odborné učebne. Pôvodné učebne sme zmenili na kmeňové učebne a tým sme vedeli umiestniť 100 detí. Využili sme všetky priestory, ktoré máme, už aj chodby sa prerobili na menšie triedy,“ uviedla Jana Tamašiová zo ZŠ Mlynská v Senci.

Problémom škôl sa v reportáži v Správach RTVS venovala redaktorka Emília Tóth Lengyelová:

Problém s nedostatkom miest to však nevyrieši. Mesto bude musieť postaviť novú školu. Na výstavbu použije zdroje z eurofondov.

„Dúfame, že do konca roka 2025 by to mohlo byť postavené. Bola by to škola zhruba so 490 deťmi,“ priblížil splnomocnenec pre cezhraničnú spoluprácu mesta Senec Gábor Klenovics.

Hlavné mesto hľadá riešenia

Pohľad do budúcnosti nevyzerá podľa Inštitútu vzdelávacej politiky optimistickejšie. „Očakávame do roku 2030 nárast o 3 500 žiakov. Na základe dát, ktoré nám školy deklarovali, je 1 400 miest. To by znamenalo, že nám chýba vyše 2-tisíc miest v okrese Senec,“ povedala Ivana Janotíková z Inštitútu vzdelávacej politiky.

Aj v hlavnom meste už začali školy hľadať riešenia, ako vytvoriť pre deti viac miesta. Rovnako na to môžu využiť eurofondy. Doteraz na ne bratislavský kraj nemal nárok.

„Podarilo sa vybojovať 60 miliónov eur. Hovoríme o prístavbách, nadstavbách ale aj o úplne nových budovách,“ uviedla hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Lucia Forman.

Základnej škole na Dubovej ulici tak pribudne deväť tried. „Môžeme zvýšiť počet žiakov o 150, ale ten nárast bude postupný. Aj keď sa hovorí, že časom ten počet žiakov klesne, v Bratislave, v Starom meste, to tak nebude. Tu naozaj každý rok stúpa počet žiakov,“ skonštatovala riaditeľka ZŠ s MŠ, Dubová ul. v Bratislave Eva Dubeňová.

„Treba nájsť nejaký model, aby sme motivovali ľudí, aby sa do regiónov vrátili. Nie je možné, aby sa sústredili okolo jedného veľkého mesta a potom bol zvyšok Slovenska vyľudnený,“ upozorňuje predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božík.

O peniaze na ďalšie nové miesta v základných školách môžu žiadať zriaďovatelia aj cez výzvu rezortu školstva. Žiadostí je však podľa bratislavského kraja málo, pretože samosprávy musia mať už pri podávaní žiadosti vysúťaženého zhotoviteľa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko