Na hlavný obsah

Erupcia na Islande môže trvať aj mesiace. Láva sa rozlieva nepredvídateľným spôsobom, povedal seizmológ

Islandské úrady podľa Aleša Špičáka zareagovali veľmi dobre.

Erupcia na Islande môže trvať aj mesiace. Láva sa rozlieva nepredvídateľným spôsobom, povedal seizmológ
Na snímke vrtuľník letiaci v blízkosti magmy tečúcej na kopci neďaleko Grindavíku. Foto: TASR/AP

Islandské úrady sa už dlhšie pripravovali na erupciu, ktorá nastala v pondelok (18. 12.). Približne tritisíc obyvateľov mesta Grindavík evakuovali už v novembri. Letecké spoločnosti informovali, že erupcia nenarušila odlety ani prílety na Island.

Úrady podľa riaditeľa Geofyzikálneho ústavu Českej akadémie vied a seizmológa Aleša Špičáka zareagovali veľmi dobre. „Udržali tlak, ktorý bol nepochybne veľký, aby sa ľudia mohli vrátiť domov. Mali na to dobré dôvody,“ podotkol.

Špičák potvrdil, že k aktivite dochádza v severnej časti magmatickej štruktúry, ktorá sa na polostrove Reykjanes vytvorila počas októbra a novembra a je dlhá asi 15 kilometrov.

„Svojou južnou časťou zasahuje pod Grindavík a pokračuje na juhozápad pod more. Našťastie sa otvorila v severnej časti,“ uviedol.

Terén je tam relatívne plochý. Láva sa podľa meteorológov aktuálne valí na juhozápad ostrova. „Rozlieva sa spôsobom, ktorý je horšie predvídateľný. Výraznejší prúd sa blíži k diaľnici, ktorá sa nachádza na severe Grindavíku a blíži sa aj k geotermálnej elektrárni Svartsengi, ktorú môže ohroziť, pretože tam nie sú ešte dokončené ochranné valy,“ povedal.

Intenzita sa mierne znížila

Seizmológ povedal, že sa nedá odhadnúť, ako dlho bude aktivita trvať. „Môže to trvať týždne až mesiace. Intenzita sa však počas noci mierne znížila,“ podotkol s tým, že podľa odborníkov to však neznamená skorší koniec erupcie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet