Na hlavný obsah

VIDEO: Erupcia na Islande, láva chrlí z niekoľkokilometrovej trhliny, ktorá sa stále zväčšuje

K erupcii došlo severne od mesta Grindavík.

VIDEO: Erupcia na Islande, láva chrlí z niekoľkokilometrovej trhliny, ktorá sa stále zväčšuje
Erupcia na Islande. Foto: Islandský úrad civilnej ochrany

Po týždňoch obáv a zemetrasení napokon v pondelok (18.12.) večer došlo k erupcii na juhozápade Islandu. Úrady vyzvali tamojších obyvateľov na okamžitú evakuáciu.

Trhlina, ktorá vznikla severne od mesta Grindavík, je podľa odhadov expertov dlhá už štyri kilometre a stále sa zväčšuje. Láva sa z nej valí rýchlosťou 100 až 200 metrov kubických za sekundu, čo je oveľa rýchlejšie ako pri predchádzajúcich erupciách, informuje islandská verejnoprávna televízia RÚV.

Erupciu môžete NAŽIVO sledovať na záberoch RÚV:

Podľa odborníčky na prírodné nebezpečenstvá Lovísa Mjöll Guðmundsdóttirovej sa uprostred prieniku magmy zintenzívňuje sopečná činnosť. Podľa RÚV láva tečie smerom na východ.

Islandská premiérka Katrín Jakobsdóttir, ktorú web RÚV cituje, pripomenula, že ochranné valy, ktoré začali v oblasti po hrozbe erupcie stavať, zaznamenali pokrok a v konečnom dôsledku budú zohrávať významnú úlohu pri ochrane. Pracovníci, ktorí valy v zasiahnutej oblasti stavali, sú podľa úradu civilnej ochrany v bezpečí.

Náznak nádeje

Nateraz je aspoň trochu dobrou správou podľa vulkanológa Ármanna Höskuldssona to, že trhlina sa podľa všetkého ťahá ďalej na sever, čo by znamenalo, že láva nepotečie na juh do Grindavíku. Južný koniec trhliny je od Grindavíku vzdialených asi 2,5 kilometra, no trhlina sa stále predlžuje do oboch strán.

Starosta mesta Fannar Jónasson tvrdí, že mesto bolo v čase erupcie prázdne. Obyvatelia v ňom mohli tráviť čas maximálne do 21.00, nie cez noc. Miesto erupcie ho neprekvapilo, načasovanie však áno, nakoľko situácia sa podľa neho v ostatnom čase upokojila.

Ako ďalej uvádza web RUV.is, na mieste zasadal krízový štáb. Nateraz nie je isté, aké následky bude mať erupcia na dodávky vody a elektriny v okolí, avšak tamojšie úrady sa na túto situáciu už dlhšie pripravovali.

Islandskí letoví dispečeri po erupcii odvolali plánovaný stredajší štrajk. Letisko v neďalekom Keflavíku zostáva otvorené. Spoločnosť Icelandair uviedla, že erupcia zatiaľ na lety nemá žiadny vplyv.

Takto zachytila začiatok erupcie webkamera stanice RÚV:

Len v nedeľu po viac ako mesačnej odstávke otvorili populárne geotermálne kúpele Modrá lagúna, ktoré sa nachádzajú v oblasti. Pre znovuotvorenie lagúny stanovili určité podmienky vrátane evakuačného plánu, ktorý má v prípade mimoriadnej situácie umožniť evakuáciu do maximálne dvoch hodín. V čase erupcie sa v kúpeľoch nachádzali žiadni hostia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet