Na hlavný obsah

EÚ pripravuje plán, ako poskytnúť Ukrajine finančnú pomoc aj bez maďarského súhlasu

Orbán už zablokoval pomoc vo výške 50 miliárd eur.

EÚ pripravuje plán, ako poskytnúť Ukrajine finančnú pomoc aj bez maďarského súhlasu
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Európska únia pripravuje záložný plán, ako poskytnúť Ukrajine, ktorá sa bráni ruskej ozbrojenej agresii, 20 miliárd eur. A to aj bez maďarského súhlasu. S odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov zapojených do prerokúvania plánu to uviedol denník Financial Times (FT).

Európska únia podľa denníka hľadá alternatívne riešenie po tom, čo maďarský premiér Viktor Orbán tento mesiac zablokoval finančnú pomoc Ukrajine vo výške 50 miliárd eur, ktorú sa zvyšok členských štátov snaží zahrnúť do rozpočtu Únie na nasledujúce štyri roky.

Aktuálne rozpracovávaný záložný plán sa podľa únijných predstaviteľov javí ako najefektívnejší spôsob, ako Ukrajine poskytnúť prostriedky v prípade, že Orbán sa na plánovanom únijnom samite 1. februára rozhodne svoje veto zopakovať.

Podľa tohto plánu by zapojené členské štáty poskytli európskemu rozpočtu záruky, vďaka ktorým by si Európska komisia na kapitálových trhoch mohla v budúcom roku pre Kyjev požičať až 20 miliárd eur, oznámili denníku jeho zdroje.

Takéto riešenie by nevyžadovalo záruky od všetkých 27 členských štátov EÚ. Hlavnými účastníkmi by boli tie krajiny, ktoré majú najvyššie ratingy úverovej schopnosti. Zároveň by pre plán nebola potrebná jednomyseľná podpora všetkých členských štátov.

Jednou z nevýhod tohto riešenia oproti pôvodnému plánu je, že by pomoc Ukrajine pozostávala iba z pôžičiek a nezahŕňala dotácie. Únijní predstavitelia sa tak podľa denníka FT stále prikláňajú k pôvodnému plánu, ktorý v súčasnosti blokuje Maďarsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet