Na hlavný obsah

Jekaterinu Duncovovú, ktorá chcela kandidovať proti Putinovi, stopol najvyšší súd. Nevzdáva sa a zakladá politickú stranu

Duncovová uviedla, že väčšina Rusov si želá mier.

Jekaterinu Duncovovú, ktorá chcela kandidovať proti Putinovi, stopol najvyšší súd. Nevzdáva sa a zakladá politickú stranu
Jekaterina Duncovová neuspela na ruskom najvyššom súde so žiadosťou, aby mohla kandidovať v prezidentských voľbách. Foto: TASR/AP

Ruská novinárka Jekaterina Duncovová neuspela na ruskom najvyššom súde so žiadosťou, aby mohla kandidovať v prezidentských voľbách. O dnešnom (31. 12.) rozhodnutí súdu informovala na svojom telegramovom účte. Zároveň s tým ohlásila zámer založiť novú politickú stranu.

„Najvyšší súd odmietol vyhovieť žiadosti, aby som bola pripustená k prezidentským voľbám. Ale nemôžeme sa vzdávať a zakladáme novú politickú stranu,“ uviedla Duncovová. Táto regionálna novinárka a bývala zástupkyňa sa obrátila na súd po tom, čo jej svojím rozhodnutím znemožnila kandidovať ruská ústredná volebná komisia.

Snaha o mier a kritika Putina

Štyridsaťročná Duncovová nebola do oznámenia zámeru uchádzať sa v marcových voľbách o prezidentský post príliš známa. Na svojom predvolebnom webe vyzýva okrem iného na ukončenie bojov na Ukrajine a kritizuje, že súčasný ruský prezident Vladimir Putin má prakticky neobmedzené právomoci.

Putin má takmer isté víťazstvo aj v nadchádzajúcich voľbách, podotkla predtým agentúra AP, podľa ktorej popularitou súčasného šéfa Kremľa neotriasla ani vojna, ktorú Rusko rozpútalo na Ukrajine.

Duncovová vo svojom vyjadrení na sociálnych sieťach uviedla, že väčšina Rusov si podľa nej želá mierovú a demokratickú budúcnosť. „Sme! Je nás veľa! Nepochybne dosiahneme právo žiť bez strachu, otvorene hovoriť a byť si istí vlastnou budúcnosťou, „napísala.

Dodala, že takto naladených ľudí zatiaľ nereprezentuje v Rusku žiadna politická strana, a preto je potrebné založiť stranou novú. Svoje vyhlásenie doplnila harmonogramom jednotlivých krokov potrebných pre ustanovenie strany. Prezidentské voľby sa v Rusku budú konať od 15. do 17. marca budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet