Na hlavný obsah

Katolícki kňazi budú môcť požehnať homosexuálne páry. Vatikán má však k obradom podmienku

Obrad sa nesmie podobať sobášu.

Katolícki kňazi budú môcť požehnať homosexuálne páry. Vatikán má však k obradom podmienku
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Katolícki kňazi budú môcť požehnať homosexuálne páry. Obrad sa však nesmie podobať sobášu. Uvádza to dokument schválený pápežom Františkom, ktorý v pondelok (18. 12.) zverejnil Vatikán. Podľa neho katolícka cirkev naďalej považuje manželstvo za zväzok medzi mužom a ženou.

Dokument s latinským názvom Fiducia Supplicans vypracovalo vatikánske Dikasterium pre náuku viery, ktoré sa zaoberá teologickými a liturgickými záležitosťami, a podpísal ho pápež František.

Podľa kardinála Víctora Manuela Fernándeza, šéfa diktatúry, teda jedného z úradov zriadených pápežom pre správu katolíckej cirkvi, dokument otvára „možnosť žehnať párom v neusporiadanej situácii (žijúcim mimo manželstva) či párom rovnakého pohlavia“.

Katolícka cirkev však naďalej neuznáva tieto zväzky a nepovažuje ich za rovnocenné manželstvo. Žehnanie však kňazom povolí, pretože ho považuje za „prosbu Bohu“. Pre cirkev je manželstvo sviatosť a tiež výlučne zväzok muža a ženy, „ktorý je prirodzene otvorený splodeniu dieťaťa“.

Podľa Vatikánu tak ceremónia žehnania párom žijúcim mimo manželstva nesmie napodobňovať sobášny obrad.

Vatikán ponecháva kňazom relatívne veľkú voľnosť ohľadom toho, či žehnanie udeliť a akým spôsobom. Zakazuje však, aby sa akt uskutočnil v súvislosti s civilným obradom. Ľudia, ktorí žehnanie dostanú, nesmú byť oblečení ako na svadbe. Dokument však mlčí o tom, či je možné takéto žehnanie udeliť v kostole.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet