Na hlavný obsah

KDH podporí zmenu volebného systému. Sme jedinou krajinou, kde je iba jeden volebný obvod, tvrdí Milan Majerský

S koaličnými poslancami ešte nerokoval.

KDH podporí zmenu volebného systému. Sme jedinou krajinou, kde je iba jeden volebný obvod, tvrdí Milan Majerský
Na snímke predseda KDH Milan Majerský. Foto: RTVS

Ak koalícia predloží do parlamentu návrh na zmenu volebného systému, KDH je pripravené ho podporiť a schváliť. Predseda Milan Majerský argumentuje tým, že hnutie to avizovalo už pred voľbami. S koaličnými poslancami o tom podľa vlastných slov ešte nerokoval.

„Ja som presvedčený stále, že pre Slovensko bude najlepšie, aby bolo viac volebných obvodov. Aby nebolo tak, ako teraz 66 poslancov z Bratislavy, ale aby boli primerane rovnomerne zastúpené všetky regióny Slovenska,“ povedal Majerský a dodal, že hranicu volebného obvodu by určoval samosprávny kraj.

Podľa Majerského sme jedinou krajinou v Európskej únii, kde je iba jeden volebný obvod. „Veď si zoberme, že už väčšia obec pri komunálnych voľbách má viac volebných obvodov,“ uviedol. Ak bude dobrá dohoda, strana KDH je ochotná spolupracovať so súčasnou koalíciou.

„Na konci tej našej snahy má by občan, ktorý má mať z toho lepší úžitok a lepšie zastúpenie v národnej rade,“ priblížil Majeský. S koalíciou termín, spôsob ani konkrétne usporiadanie zmeny zákona doposiaľ nepreberal.

Pozrite si celý rozhovor v relácii RTVS Téma :24, v ktorom Milan Majerský hovoril nie len o zmene volebného systému:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko