Na hlavný obsah

KĽDR odpálila balistickú strelu, krajina kritizuje prítomnosť americkej jadrovej ponorky

Napätie na Kórejskom polostrove je najvyššie za posledné roky.

KĽDR odpálila balistickú strelu, krajina kritizuje prítomnosť americkej jadrovej ponorky
Severná Kórea uskutočnila ďalší test balistickej rakety. (Ilustračná fotografia) Foto: TASR/AP

Severná Kórea v nedeľu (17. 12.) odpálila bližšie nespresnený typ balistickej strely, ktorá smerovala nad more východne od brehov KĽDR. Podľa tlačových agentúr o tom informovali juhokórejská armáda a japonská pobrežná stráž.

Severokórejské ministerstvo obrany krátko po teste ostro odsúdilo dnešné priplávanie americkej ponorky na jadrový pohon do juhokórejského prístavu Pusan. Podľa KĽDR je to najnovší dôkaz toho, že Washington uvažuje o rozpútaní nukleárnej vojny.

Vysokí bezpečnostní predstavitelia USA, Južnej Kórey a Japonska cez tento víkend rokovali vo Washingtone a dohodli sa, že na budúci rok zahrnú do svojich vojenských cvičení scenár jadrových operácií v reakcii na hrozby zo strany KĽDR.

„Akýkoľvek jadrový útok Severnej Kórey proti USA a ich spojencom je neprijateľný a bude znamenať koniec režimu Kim Čong-una,“ uviedla trojica krajín vo vyhlásení.

Napätie na Kórejskom polostrove je najvyššie za posledné roky. KĽDR tento rok otestovala desiatky rakiet, vrátane medzikontinentálnych balistických striel, potenciálne schopných dosiahnuť americkú pevninu. Vývoj balistických rakiet pritom Pchjongjangu zakazujú rezolúcie OSN.

V novembri Severná Kórea úspešne vyslala svoju vlastnú vojenskú špionážnu družicu na obežnú dráhu. Soul a Pchjongjang následne oznámili pozastavenie platnosti vojenskej dohody, ktorej cieľom bolo zníženie napätia na Kórejskom polostrove.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet