Na hlavný obsah

Michigan nevyradí Trumpa z republikánskych primárok, rozhodol tamojší najvyšší súd

Exprezidenta už v Colorade vylúčili.

Michigan nevyradí Trumpa z republikánskych primárok, rozhodol tamojší najvyšší súd
Americký exprezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Najvyšší súd v americkom štáte Michigan zamietol pokus o diskvalifikáciu Donalda Trumpa z hlasovania v republikánskych primárkach pred budúcoročnými prezidentskými voľbami. Informovala o tom v stredu (27. 12.) televízia CNN.

Pred týždňom najvyšší súd v štáte Colorado rozhodol, že exprezident nie je oprávnený opätovne získať svoj bývalý úrad. Diskvalifikoval ho z primárok. Konečné slovo v tejto veci bude mať federálny Najvyšší súd.

Coloradský súd rozhodol o Trumpovej neúčasti na primárkach pre jeho úlohu pri násilnostiach v sídle Kongresu 6. januára 2021 na základe zriedkavo používaného ustanovenia ústavy USA. To zakazuje úradníkom zapojeným do „vzbury alebo povstania“ zastávať funkciu.

Sudcovia v Michigane sa k rozhodnutiu o tomto ústavnom článku nedostali, keďže sa prípadom odmietli vôbec zaoberať z procesných dôvodov.

Žalobu proti Trumpovi podala v štáte Michigan v septembri v mene skupiny voličov organizácia Free Speech For People. V predchádzajúcich týždňoch ju zamietli súdy nižšej inštancie. Tie okrem iného uviedli, že ide o politickú otázku, o ktorej by nemali rozhodovať súdy.

Primárky Republikánskej strany určia jej kandidáta pre prezidentské voľby v novembri 2024. Trump, ktorý viedol USA v rokoch 2017 až 2021, sa plánuje uchádzať o znovuzvolenie na jeseň budúceho roka a v súčasnosti je favoritom na zisk republikánskej nominácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet