Na hlavný obsah

Na Slovensku je mimoriadne teplo, stúpajú vodné hladiny: V mnohých oblastiach hrozia povodne

Výstrahy platia v týchto okresoch.

Na Slovensku je mimoriadne teplo, stúpajú vodné hladiny: V mnohých oblastiach hrozia povodne
Voda pri sútoku Dunaja a Moravy zaplavila časť Slovanského nábrežia pod hradom Devín v Bratislave 25. decembra 2023. Foto: TASR/Dano Veselský

Na Slovensku je mimoriadne teplo, čo naďalej spôsobuje výrazné topenie snehu a vzostup vodných hladín. Na severe presiahla teplota ojedinele desať stupňov Celzia, na juhu je miestami 13 až 15 stupňov Celzia. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

„Hodnoty sú na úrovni denných rekordov, ojedinele budú aj prekonané,“ konštatuje SHMÚ.

Oproti nedeli (24. 12.) sa oteplilo väčšinou o päť až desať stupňov Celzia. Vysoká teplota spôsobuje výrazné roztápanie snehovej pokrývky a ďalší vzostup vodných hladín či zaplavovanie polí.

Vo viacerých okresoch, predovšetkým západného a stredného Slovenska, platia hydrologické výstrahy.

Výstrahy v okresoch

Výstrahy druhého stupňa platia pre okresy Skalica, Turčianske Teplice, Žilina – Rajčanka, Nové Zámky – sever, Zlaté Moravce, Topoľčany, Partizánske, Prievidza, Levice – západ, Žarnovica, Banská Štiavnica, Žiar nad Hronom, Zvolen, Detva, Veľký Krtíš, Krupina, Lučenec a Levice – východ.

Výstrahy prvého stupňa platia pre okresy Senica, Myjava, Malacky, Bratislava, Dunajská Streda, Komárno, Nové Zámky – juh, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Ilava, Púchov, Považská Bystrica, Bytča, Žilina – sever, Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Nitra, Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Brezno a Poltár. Na východnom Slovensku sú to okresy Michalovce a Trebišov bez Roňavy.

Okrem toho treba na horách počítať naďalej so silnejším vetrom. Výstrahy druhého stupňa platia pre okresy Tvrdošín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Banská Bystrica a Brezno.

Nad pásmom lesa sa podľa meteorológov môže vyskytnúť silný vietor, ktorý môže dosiahnuť v nárazoch 135 až 160 kilometrov za hodinu (km/h), v priemere 90 až 105 km/h, čo je silná až mohutná víchrica.

Výstrahy prvého stupňa platia pre okresy Námestovo, Dolný Kubín, Žilina, Martin a Turčianske Teplice. Prechodne sa tam očakáva vietor v nárazoch s rýchlosťou 110 až 135 km/h, s priemernou rýchlosťou 70 až 85 km/h, čo predstavuje víchricu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko