Na hlavný obsah

Na zmiernenie vplyvu klimatickej krízy máme podľa prezidentky Čaputovej možnosti, len ich musíme začať využívať

Konferenciu OSN o zmene klímy označila za najvýznamnejšie podujatie smerujúce k jej ochrane.

Na zmiernenie vplyvu klimatickej krízy máme podľa prezidentky Čaputovej možnosti, len ich musíme začať využívať
Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: RTVS

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová označila prebiehajúcu konferenciu OSN o zmene klímy COP28 v Dubaji za najvýznamnejšie podujatie smerujúce k ochrane klímy. Svedčí o tom podľa nej viac ako 90-tisíc akreditovaných účastníkov aj prítomnosť lídrov z celého sveta.

„Vo svojom vystúpení chcem všetkých lídrov požiadať, aby sme z tejto konferencie COP urobili prvú, pri ktorej význam našich konkrétnych záväzkov prevýši výhovorky a uhlíkovú stopu lietadiel, na ktorých sme sem prileteli,“ uviedla Čaputová na sociálnej sieti.

Na zmiernenie vplyvu klimatickej krízy už podľa nej máme k dispozícii uskutočniteľné, účinné a lacné možnosti. „Máme potrebné technológie, zdroje aj zručnosti. Je najvyšší čas ich začať naozaj využívať,“ zdôraznila.

Vo videu prezidentka zároveň podotkla, že podľa prvých správ sú deklarované záväzky jedna vec a reálne kroky druhá vec. Medzi nimi je zatiaľ obrovská priepasť. Na konferencii bude podľa svojich slov reprezentovať Slovensko a kroky, ktoré krajina v oblasti klímy robí.

„Samozrejme všetci prítomní budeme apelovať na najväčších znečisťovateľov. Od nich je rozhodujúce to, či nastane progres v ochrane klímy,“ dodala Čaputová.

Zástupcovia z viac než 200 krajín v Dubaji v Spojených arabských emirátoch (SAE) počas dvoch týždňov (30. novembra – 12. decembra) rokujú o podrobnostiach záverečnej rezolúcie, ktorej cieľom je obmedziť emisie skleníkových plynov, ktoré spôsobujú otepľovanie atmosféry Zeme.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet