Na hlavný obsah

Namiesto boja s dezinformáciami má byť strecha: D. Kleinert hovorí o zastieracom manévri, R. Michelko to vidí inak

Roman Michelko (SNS) povedal, že rezort kultúry chcel predísť prepadnutiu peňazí.

Namiesto boja s dezinformáciami má byť strecha: D. Kleinert hovorí o zastieracom manévri, R. Michelko to vidí inak
Na snímke zľava Dana Kleinert (PS) a Roman Michelko (SNS). Foto: koláž RTVS

Namiesto boja proti dezinformáciám bude oprava strechy budovy Slovenskej filharmónie za 260-tisíc eur. Zvyšok zo 400-tisícového balíka, ktorý bol určený na rozvoj mediálnej výchovy, pôjde na podporu knižníc.

Rozhodnutie ministerstva kultúry vyvolalo otázky. Šéfka rezortu Martina Šimkovičová tvrdí, že chce dotácie na podporu projektu prehodnotiť a pokračovať inak. Ako? To nepovedala.

Predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS) zopakoval stanovisko ministerstva, že dôvodom bol najmä neskorší termín.

„Dotácie môžeme poskytnúť len na projekt, ktorý je realizovaný v roku 2023. Čerpanie bolo problematické, čiže išlo o to, aby peniaze neprepadli,“ dodal.

Členka mediálneho výboru Dana Kleinert (PS) si myslí, že presun peňazí je „zastierací manéver, ako zrušiť výzvu a nepodpísať projekty“. Podľa nej bolo na projekty proti dezinformáciám dostatok času.

Kleinert poukázala na to, že exministerka kultúry Silvia Hroncová informovala o výzve už v auguste 2023. „Subjekty, ktoré písali tie projekty, vedeli, že musia odovzdať žiadosť do začiatku septembra,“ uviedla.

Podotkla, že projekty museli byť zrealizované do konca roka, ale vyúčtovanie by prebehlo až v marci 2024. „Zrušenie projektov bolo jasné a cielené. Robilo sa všetko preto, aby sa to nespravilo,“ kritizovala Dana Kleinert.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko