Na hlavný obsah

Nepustenie novinárov na tlačovú besedu SNS je znepokojujúcim signálom, hodnotia Reportéri bez hraníc

Zákaz organizácia odsudzuje.

Nepustenie novinárov na tlačovú besedu SNS je znepokojujúcim signálom, hodnotia Reportéri bez hraníc
Na snímke predseda SNS Andrej Danko. Foto: TASR/Martin Baumann

Úroveň slobody médií na Slovensku je na tom lepšie než minulý rok. Takéto titulky zaznievali v spravodajstve v máji, keď Reportéri bez hraníc zverejnili index slobody tlače. V tom čase bol na čele vlády premiér Eduard Heger (vtedy OĽANO).

Kabinet sa medzičasom dvakrát vymenil a aktuálne mu predsedá Robert Fico (Smer-SD), ktorý sa neraz na adresu novinárov vyjadril hanlivo. Niektoré strany navyše s vybranými médiami prestávajú komunikovať.

Organizácia Reportéri bez hraníc to vníma ako znepokojujúci signál. Uviedol to vedúci oddelenia pre EÚ a Balkán organizácie Pavol Szalai. Nevpustenie novinárov denníka SME, Denníka N a Aktualít na tlačovú besedu SNS podľa Reportérov bez hraníc vypovedá o tom, ako vládna strana plánuje pristupovať k novinárom.

„Tento svojvoľný zákaz vstupu odsudzujeme, je v rozpore s právom na informácie. Občania, ktorí sledujú tieto médiá, boli pripravení o informácie vo verejnom záujme. Zoči-voči tomuto bojkotu by sa mali všetky médiá postaviť solidárne. Dnes sú to tieto médiá, zajtra to môžu byť iné, ktoré budú svojvoľne vypovedané z tlačovky a z prístupu k informáciám,“ povedal.

Ministerka Šimkovičová s tým problém nemala

Nová ministerka kultúry Martina Šimkovičová (SNS) s blokovaním niektorých médií problém nemala. Podľa nej sú spomínané denníky tendenčné a jednostranné. Szalai podotkol, že úlohou ministrov a politikov nie je hodnotiť novinársku etiku. Slúžia na to totiž samoregulačné a štátne orgány, ktoré môžu aj vyvodzovať sankcie.

„Úlohou ministerky kultúry a vlády všeobecne je vytvárať čo najlepšie podmienky pre slobodu tlače, pre prácu novinárov,“ skonštatoval. Vláda by mala podľa neho prijať opatrenia proti šikanóznym žalobám a pre bezpečnosť novinárov tak, ako to odporúča Európska komisia. I keď sa odporúčania pripravovali, Slovensko je od ich prijatia stále ďaleko.

O stave slobody médii na Slovensku a jej budúcnosti sa v relácii Aktuálne :24 s Vedúcim oddelenia pre EÚ a Balkán organizácie Reportéri bez hraníc Pavolom Szalaim rozprávala moderátorka RTVS Iveta Vanková:

Od Šimkovičovej očakáva, že sa vyjadrí aj k dôležitosti doriešiť prípad zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Vyzval ju, aby v kontinuite s bývalou ministerkou Janou Dubovcovou spolupracovala s inštitúciami poverenými novinármi, aby koordinovali so štátom opatrenia pre bezpečnosť novinárov.

„Ministerka má byť garantom dobrých podmienok pre prácu novinárov. Slovensko je relatívne vysoko vo svetovom rebríčku slobody tlače Reportérov bez hraníc, aktuálne na 17. mieste. Dúfam, že ministerka urobí všetko pre to, aby si túto pozíciu udržalo,“ dodal.

Szalai povedal, že je dôležité rozlišovať kritiku a ataky na novinárov. Kým kritika je legitímna, zovšeobecňovanie, odsudzovanie, útoky a agresívne vyjadrenia politikov na adresu médií len z dôvodu, že s nimi nesúhlasia, je niečo iné. Dodal, že tento trend je však prítomný na celom svete aj z dôvodu vzostupu sociálnych sietí.

„Takýmto prístupom sa politici hrajú s ohňom, pretože potom si niektorí ľudia môžu myslieť, že môžu na novinárov ospravedlniteľne fyzicky zaútočiť alebo ich šikanovať online, a to už hovoríme o trestných činoch,“ dodal s tým, že s útokmi politikov môže prísť aj znižovanie dôveryhodnosti médií.

Znepokojujúce signály

Aj keď sa nedá presne povedať, aké umiestnenie Slovensko získa v budúcoročnom indexe slobody tlače, Szalai hovorí, že pri jednom z piatich kritérii, konkrétne pri vládnom kontexte, pozorujú Reportéri bez hraníc už teraz znepokojujúce signály.

„Spomínali sme bojkot médií, ďalej nás znepokojujú vyjadrenia o kriminalizácii práce novinárov zo strany predstaviteľov Smeru-SD. S obavou sledujeme plány zákonu o zahraničných agentoch, keďže vieme, že v krajinách, kde sa prijali – na východ alebo na juh od Slovenska – sa to týka, okrem iného, médií,“ uviedol.

Pokračoval, že znepokojenie vyvolávajú aj útoky a znepokojujúce vyjadrenia na adresu RTVS v kontexte jej nezávislosti. Ďalšie z kritérii, legislatívny kontext, tiež vykazuje varovné signály. Ak by sa totiž prijali niektoré zo spomenutých zmien, mohlo by to negatívne ovplyvniť hodnotenie Slovenska.

Čo sa týka ďalších kritérii – ekonomického, socio-kultúrneho kontextu a bezpečnosti novinárov – pri niektorých Szalai neočakáva zmenu, pri iných poukazuje na prevenciu. Zhodnotil, že ekonomicky sú slovenské médiá zdravé. Pri bezpečnosti zdôraznil potrebu pripomínať si prípad zavraždeného novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a doriešenie tohto prípadu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko