Na hlavný obsah

O predčasný dôchodok je záujem. Sociálna poisťovňa pokračuje v predĺžení otváracích hodín a posilnila personálne kapacity

O predčasný dôchodok môžete požiadať v akejkoľvek pobočke.

O predčasný dôchodok je záujem. Sociálna poisťovňa pokračuje v predĺžení otváracích hodín a posilnila personálne kapacity
Ilustračná snímka budovy Sociálnej poisťovne. Foto: TASR

Počet nových žiadostí od spustenia predčasného starobného dôchodku po 40 odpracovaných rokoch bol v novembri na úrovni viac ako 13 500. Sociálna poisťovňa (SP) tak pokračuje v predĺžených otváracích hodinách pobočiek a vysunutých pracovísk aj v decembri. V pondelok (11. 12.) o tom informoval hovorca SP Martin Kontúr.

SP posilnila aj personálne kapacity. Žiadosť o predčasný starobný dôchodok môžete podať v ktorejkoľvek pobočke na Slovensku. Doteraz ste tak mohli urobiť len podľa miesta trvalého alebo prechodného pobytu.

Okrem online rezervačného systému môžu poistenci využiť na rezerváciu termínu aj telefonickú objednávku či osobnú návštevu v pracoviskách SP.

„Sociálna poisťovňa klientom odporúča využívať Elektronický účet poistenca (EUP). V ňom nájdu základné informácie o počte evidovaných odpracovaných rokov potrebných na priznanie predčasného starobného dôchodku. Budúci poberateľ v EUP rovnako získa praktický prehľad dokladov potrebných pre spísanie žiadosti,“ priblížil Kontúr s tým, že proces posudzovania tak bude rýchlejší.

Klienti by si mali skontrolovať obdobia svojho dôchodkového poistenia a pripraviť si všetky potrebné doklady. Pobočka SP tiež umožňuje poistencom objednať sa na spísanie žiadosti o iný druh dôchodku ako predčasný starobný dôchodok na voľnejšie termíny v budúcnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika