Na hlavný obsah

Poľský minibus zrazil troch vodičov z Ukrajiny. Prechádzali po priechode

Udalosť sa stala blízko hraníc s Ukrajinou.

Poľský minibus zrazil troch vodičov z Ukrajiny. Prechádzali po priechode
Ukrajinskí vodiči kamiónov čakajú na prejazd z Poľska späť na Ukrajinu v poľskom meste Korczowa. Foto: TASR/AP

Mikrobus s poľskou poznávacou značkou zrazil troch ukrajinských vodičov, ktorí išli po prechode pre chodcov pri hraniciach s Ukrajinou. 

O udalosti, ktorá sa stala v stredu (13. 12.) blízko hraničného priechodu Hrebenne-Rava Ruska, informovala ukrajinská verzia Rádia Sloboda a v piatok (15. 12.) ráno tiež spravodajský web RBK-Ukrajina, ktorý sa odvoláva na hovorcu ukrajinského ministerstva zahraničia. Polícia vodiča mikrobusu zadržala.

„Podľa predbežných informácií boli zranení dvaja ukrajinskí vodiči. Jeden mal pomliaždenú ruku, druhý nohu. Ošetrili ich na mieste, hospitalizáciu odmietli. Sme s nimi v neustálom kontakte. Na miesto sa vydal náš konzul, aby zistil bližšie okolnosti,“ povedal Rádiu Sloboda ukrajinský generálny konzul Oleh Kuc.

Podľa neho vodič mikrobusu našiel do ľudí na priechode pred zrakmi policajtov. Tí ho zadržali a prípad vyšetrujú, z dostupných informácií však nie je zrejmé, či sa zo strany vodiča mikrobusu jednalo o úmysel.

Vec v piatok podľa RBK-Ukrajina potvrdila ukrajinská diplomacia. Ako informoval jej hovorca Oleh Nikolenko ukrajinskí vodiči utrpeli ľahšie zranenia. Neskôr ich na hraniciach odbavili a aj so svojimi vozidlami sa vrátili na Ukrajinu.

Viac informácií zatiaľ nie je k dispozícii. „Naši konzuli spolupracujú s poľskými strážcami zákona na objasnení všetkých okolností incidentu,“ dodal Nikolenko.

Poľskí dopravcovia blokujú kamiónovú dopravu

Na veľkých hraničných priechodoch z Poľska na Ukrajinu od začiatku novembra blokujú kamiónovú dopravu poľskí dopravcovia. Sťažujú sa, že kvôli ukrajinským spoločnostiam strácajú zákazky, a preto žiadajú, aby Európska únia požadovala od ukrajinských firiem povolenie na vjazd na svoje územie, tak ako to bolo pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu.

Pri hraniciach sa tvoria dlhé kolóny a je tiež známe o úmrtiach ukrajinských vodičov pri čakaní na prekročenie hranice, poznamenal RBK-Ukrajina. Podobne – avšak nie súvisle ako Poliaci – pri hraniciach protestujú tiež dopravcovia na Slovensku alebo v Maďarsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet