Na hlavný obsah

Hraničný priechod Vyšné Nemecké je pre kamióny z Ukrajiny znova zablokovaný až do odvolania

Ide o tretiu blokádu tejto hranice.

Hraničný priechod Vyšné Nemecké je pre kamióny z Ukrajiny znova zablokovaný až do odvolania
Na snímke odstavené kamióny v súvislosti s blokáciou hraničného priechodu Vyšné Nemecké a hustotou kamiónovej dopravy smerujúcou k hranici s Ukrajinou. Foto: TASR/Roman Hanc

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) v pondelok (11. 12.) po 15.00 h obnovila protest na hraničnom priechode Vyšné Nemecké – Užhorod, a to blokovaním vstupu kamiónovej dopravy z Ukrajiny na územie Slovenskej republiky. Do odvolania sa tak pripája k protestom dopravcov v Poľsku aj Maďarsku proti zrušeniu povoleniek pre ukrajinských dopravcov v Európskej únii. TASR to potvrdili členovia UNAS aj polícia.

„Predsedníctvo sa takto rozhodlo na základe vyhodnotenia získaných informácií a ich dosahov na slovenský trh cestnej dopravy. Pripájame sa takto k protestom organizovaným v Poľsku od 6. novembra a od 11. decembra aj na území Maďarska,“ uviedla UNAS. Osobná doprava na priechode nie je nijako obmedzovaná.

Cestu prehradili protestujúci osobným autom a traktorom. „Zatiaľ je rešpektované naše právo na protest. Nebude sa púšťať nič a zatiaľ je to do odvolania,“ povedal podpredseda UNAS Rastislav Čurma. Výstup zo SR na Ukrajinu aj po porade s bezpečnostnými zložkami nebude podľa neho blokovaný.

Polícia situáciu monitoruje

Polícia informovala, že situáciu opäť monitoruje a je pripravená prijať ďalšie primerané opatrenia. „V dostatočnom predstihu dopravní policajti dohliadajú na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. Taktiež budú policajti dohliadať na dodržiavanie verejného poriadku,“ uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Denisa Bárdyová.

Snahou je podľa nej zabezpečiť čo najplynulejší priebeh, aby sa kolóny a dopravné obmedzenia dotkli obyvateľov v čo najmenšej miere.

Situáciu na hranici monitorovala v Správach RTVS aj redaktorka RTVS Katarína Zakuťanská:

Slovenskí dopravcovia cítia ohrozenie zo strany lacnej konkurencie z Ukrajiny a majú viacero požiadaviek. Tvrdia, že ignorácia zo strany Európskej únie (EÚ) môže dospieť až ku kolapsu cestnej nákladnej dopravy na Slovensku. Už pri proteste v dňoch 1. až 4. decembra UNAS čiastočne zablokovala priechod pre kamiónovú dopravu.

Priechody s Ukrajinou blokujú už dlhodobo poľskí dopravcovia. Protest na maďarsko-ukrajinskom hraničnom priechode Záhony – Čop začali v pondelok ich maďarskí kolegovia.

Požiadavky slovenských dopravcov prezentoval minister dopravy Jozef Ráž ml. (nominant Smeru-SD) na zasadnutí ministrov EÚ 4. decembra v Bruseli. Napriek podpore niektorých členov EÚ na sprísnenie podmienok pre ukrajinských vodičov kamiónov krajiny zo západnej Európy súčasný stav nevnímajú ako problém a k zmenám v najbližších mesiacoch zjavne nedôjde.

„Do ďalšieho stretnutia spoločného výboru budeme hľadať také riešenia, ktoré budú v záujme našich dopravcov, ale zároveň budú v súlade s postojmi našich európskych partnerov,“ uviedol minulý týždeň Ráž.

Zintenzívnia kontroly všetkých kamionistov

Ubezpečil, že na Slovensku sa zintenzívnia kontroly všetkých kamionistov bez rozdielu a sledovanie dodržiavania pravidiel počas prepravy tovarov aj čakania v kolóne na hraniciach. „Rešpektujeme právo kohokoľvek na protest a vyjadriť svoj názor, avšak dúfame, že autodopravcovia nebudú komplikovať život občanov Slovenska,“ dodal.

Kolóna kamiónov v smere k hraničnému priechodu Vyšné Nemecké – Užhorod sa aktuálne podľa polície končí za obcou Tibava. Predpoludním boli čakacie doby na výstupe dva až tri dni a na vstupe jedna hodina.

„Osobná doprava sa vybavuje priebežne,“ uviedla hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície (RHCP) Sobrance Agnesa Kopernická. Od nedeľňajšieho (10. 12.) rána do pondelka rána za 24 hodín bolo na vstupe do SR vybavených 174 nákladných vozidiel a na výstupe 216.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko