Na hlavný obsah

Pribúda chorých s covidom, dominantné sú nové varianty. Infektológ Sabaka vysvetlil, čo spôsobujú a v čom sa líšia

Sabaka povedal viac o príznakoch subvariantov.

Pribúda chorých s covidom, dominantné sú nové varianty. Infektológ Sabaka vysvetlil, čo spôsobujú a v čom sa líšia
Na snímke infektológ Peter Sabaka. Foto: RTVS

Infektológ Peter Sabaka z Univerzitnej nemocnice Bratislava potvrdil, že na Slovensku prevládajú subvarianty covidu Pirola a Eris, ktoré sú potomkami variantu Omikron.

„Priebeh ochorenia sa podobá na klasický Omikron – to znamená chrípke podobné príznaky. Riziko zápalu pľúc je relatívne malé,“ vysvetlil Sabaka.

Tieto subvarianty sa však mierne líšia od tých predchádzajúcich tým, že spôsobujú častejšie gastrointestinálne problémy. „Napríklad nevoľnosť, zvracanie a hnačky,“ dodal.

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia v 49. týždni v porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla podľa Úradu verejného zdravotníctva SR o 6,8 percenta.

Ľudia sa menej testujú

Zvýšila sa tiež chorobnosť na chrípku a jej podobné ochorenia. Najčastejší výskyt je vo vekovej skupine detí do piatich rokov. Stúpa aj počet covid pozitívnych, ľudia sa však menej testujú a preto množstvo chorých nie je podchytených.

„Vďaka tomu, že drvivá väčšina ľudí už má imunitu voči ochoreniu Covid-19, tak ťažký priebeh hrozí len tým najzraniteľnejším – najmä seniorom, okolo 80 rokov a s pridruženými ochoreniami,“ doplnil Sabaka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko