Na hlavný obsah

Chorých na Slovensku pribúda: Počet infikovaných sa však v porovnaní s minulým rokom znížil

Vlani zatvorili pre chorobnosť skoro 300 škôl.

Chorých na Slovensku pribúda: Počet infikovaných sa však v porovnaní s minulým rokom znížil
Ilustračná snímka nemocničnej izby. Foto: RTVS

Chorých je stále viac. Epidémia na úrovni minulého roka sa však zatiaľ neopakuje. Počet zatvorených škôl a tiež infikovaných v rovnakom období sa znížil. Úrad verejného zdravotníctva pripomenul, že najohrozenejší sú seniori, chronickí pacienti a malé deti

Z údajov, ktoré zverejnil úrad pre verejné zdravotníctvo vyplýva, že oproti minulému roku je situácia výrazne pokojnejšia. Vtedy v porovnaní s dneškom bolo na Slovensku chorých o tretinu viac.

Chorobnosti na Slovensku sa v Správach RTVS venoval redaktor RTVS Erik Adamson:

„Aktuálne pozorujeme rastúci výskyt ochorení dýchacích ciest a aj s nimi súvisiace zatváranie škôl, čo je v chrípkovej sezóne očakávaný jav. Avšak zatiaľ to nie je v takej intenzite, ako to bolo v rovnakom období minulého roka,“ vyhlásila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková.

Tento týždeň je zatvorených 51 škôl. Síce v porovnaní s uplynulým týždňom sa dá pozorovať nárast v chorobnosti, no oproti minulému roku, je chorých menej. Vlani totiž pre množstvo chorých zatvorili skoro 300 škôl.

„Aj minulý rok epidémia vyvolaná ochorením Covid-19 vrcholila pred Vianocami. Tento rok bude zrejme opäť vrcholiť pred Vianocami. Znova sme uprostred epidemickej vlny Covid-19 ktorá je spôsobená tým, že sa sem rozšírili subvarianty, ktoré dokážu nakaziť aj tých, ktorý už prekonali tie minulé varianty,“ uviedol infektológ Univerzitnej nemocnice Bratislava Peter Sabaka.

Od začiatku chrípkovej sezóny hygienici vyšetrili skoro 700 vzoriek. Takmer tretina bola pozitívna. Vo väčšine prípadov ide o ochorenie na Covid. Podľa mapy úradu verejného zdravotníctva, najhoršia situácia je v okresoch Galanta a Michalovce.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko