Na hlavný obsah

Protiprávne rozoberanie autovrakov na východe: Enviropolícia objavila desiatky automobilov

Niektoré časti takýchto vozidiel sú ľahko obchodovateľné.

Protiprávne rozoberanie autovrakov na východe: Enviropolícia objavila desiatky automobilov
(Ilustračná fotografia) Foto: TASR/Lukáš Mužla

Enviropolícia vyšetruje protiprávny zber a rozoberanie autovrakov v obci Košická Polianka v okrese Košice-okolie. Pri domovej prehliadke našli 47 vrakov osobných motorových vozidiel, ako aj desiatky ďalších súčastí a komponentov z iných vozidiel.

TASR o tom informovala Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

Prípad súvisí s vyšetrovaním trestného činu neoprávneného nakladania s odpadmi. „Identifikácia rozsahu protiprávneho konania je v súčasnosti predmetom znaleckého posudzovania,“ priblížila Hrabovská.

Polícia dáva v tejto súvislosti do pozornosti, že na území SR je len približne 50 subjektov, ktoré majú vydané potrebné povolenia a autorizácie.

„Motorové vozidlá po dobe životnosti, t. j. vozidlá, ktoré sa rozoberajú s cieľom ich zhodnotenia, sú v zmysle medzinárodných a vnútroštátnych právnych predpisov považované za nebezpečný odpad,“ podotkla.

Niektoré časti takýchto vozidiel sú síce ľahko obchodovateľné, ale niektoré predstavujú vážny environmentálny problém z pohľadu ich bezpečnej likvidácie. Ide napríklad o staré autobatérie, motorové oleje, prevádzkové kvapaliny, plasty a podobne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko