Na hlavný obsah

Prvenstvo v strednej Európe: Banskobystrická nemocnica ako prvá operovala štítnu žľazu s pomocou robota

Pacientka nemá žiadne výrazné jazvy.

Prvenstvo v strednej Európe: Banskobystrická nemocnica ako prvá operovala štítnu žľazu s pomocou robota
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici ako prví v strednej Európe vykonali roboticky asistovanú operáciu štítnej žľazy. Pacient nemá žiadne výrazné jazvy a znížilo sa aj riziko ďalších zranení. Postupne chcú tento druh operácie zavádzať aj ďalším pacientom.

Pani Ingrid zo Zvolena zistili na vyšetrení, že má zväčšený lalok štítnej žľazy. Keďže tam mohol byť zárodok rakoviny, lekári jej odporučili operáciu. Po dohode podstúpila roboticky asistovanú operáciu štítnej žľazy, ako prvá pacientka v strednej Európe.

Mám jazvu pod pazuchou. Keby to bolo inou operáciu, mala by som jazvu na hrdle. Tým pádom je to lepšie pod tou pazuchou a asi sa to aj lepšie hojí,“ skonštatovala pacientka.

Unikátnej operácii v banskobystrickej nemocnici sa v reportáži v relácii Správy RTVS z regiónov venoval redaktor Peter Mútňan:

Nález na štítnej žľaze jej vyoperovali za 45 minút zavedením ramien robotického chirurgického systému pod pravou pazuchou. Operáciu viedol profesor Gabriele Materazzi z Talianska, ktorý spolupracuje s chirurgami Rooseveltovej nemocnice od roku 2005.

„V tomto prípade, pri takomto type operácie, sa vyhýbame rezom. Nemôžeme však zabrániť termickým poraneniam, preto veľmi opatrne pristupujeme s prístrojom, ktorý je blízko k nervu,“ opísal Materazzi.

Rekonvalescencia pacientky prebieha bez problémov. „Pacientka mala hlasivky v poriadku, štandardne kontrolujeme vápnik v krvi, ktorý bol tiež v poriadku. Operačná rana bola v poriadku a na druhý pooperačný deň bola prepustená z nemocnice,“ uviedol primár oddelenia miniinvazívnej chirurgie Peter Vladovič.

Operáciu na diaľku sledovali lekári na kongrese miniinvazívnej chirurgie. „My sme pozorovali okolo 300 pacientov a mali sme veľmi dobré výsledky. Určite však musíme predtým selektovať pacientov. Napríklad, vyhýbame sa tým, ktorí majú už metastázy,“ dodal Materazzi.

Nový typ robotickej operácie štítnej žľazy plánujú v banskobystrickej Rooseveltovej nemocnici postupne zavádzať aj ďalším pacientom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny