Na hlavný obsah

Umelá inteligencia pomohla rozlúštiť záhadu slávneho renesančného obrazu

O autorstve celého obrazu sa začalo pochybovať už v 19. storočí.

Umelá inteligencia pomohla rozlúštiť záhadu slávneho renesančného obrazu
Olejomaľba Madona s ružou. Foto: Museo Nacional del Prado

Kunsthistorikom sa s pomocou umelej inteligencie (AI) zrejme podarilo rozlúštiť záhadu týkajúcu sa slávneho obrazu renesančného majstra Raffaela, ktorý má v zbierkach madridské múzeum Prado.

Odborníci sa roky nemohli zhodnúť na tom, či niektoré časti olejomaľby nazvanej Madona s ružou nie sú dielom iného maliara. Algoritmus vyvinutý vedcami z univerzity v britskom Bradforde teraz túto verziu potvrdil. Podľa neho postavu svätého Jozefa namaľovala iná ruka ako Raffaelova, napísal denník The Guardian.

O Raffaelovom autorstve celého obrazu sa začalo pochybovať už v 19. storočí. Pretože z výjavu s Pannou Máriou, malým Ježiškom a Jánom Krstiteľom sa odčleňovala postava svätého Jozefa v pozadí.

Niektorí znalci dospeli k záveru, že Raffael obraz namaľoval len čiastočne – špekulovalo sa, že iného autora má nielen maľba svätého Jozefa, ale aj časť obrazu v popredí s ležiacim kvetom ruže.

Tím pod vedením Hassana Ugaila použil pre novú analýzu umelú inteligenciu, ktorá mala k dispozícii detailné údaje o 49 obrazoch, pri ktorých je Raffaelovo autorstvo isté.

„Počítač skúma maľby v obrovskom detaile. Nejde len o tváre, AI študuje všetky časti a učí sa o farebnosti, odtieňoch, sýtosti i ťahoch štetca. Porozumie obrazu na takmer mikroskopickej úrovni. Takto naštudovala kľúčové charakteristiky Raffaelovho rukopisu,“ povedal Ugail.

AI určila, že Raffael nenamaľoval tvár svätého Jozefa. Argumenty odborníci zhrnuli v článku pre odborný časopis Heritage Science.

„Analýza pomocou umelej inteligencie preukázateľne určila, že kým postavy Panny Márie, Ježiša a Jána Krstiteľa nepochybne namaľoval Raffael, postavu svätého Jozefa nie. Tú vytvoril niekto iný,“ uviedol ďalší zo spoluautorov štúdie Howell Edwards.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet