Na hlavný obsah

Dielo svetoznámeho umelca Banksyho odcudzili dvaja muži. Okoloidúci si ich fotili a nahrávali

Polícia zlodejov zadržala, jeden z nich ostáva vo väzení.

Dielo svetoznámeho umelca Banksyho odcudzili dvaja muži. Okoloidúci si ich fotili a nahrávali
Na snímke osoby, ktoré ukradli Banksyho dielo. Foto: TASR/AP

Londýnska polícia zadržala dvoch mužov, ktorí sú podozriví z toho, že z ulice britskej metropoly v piatok (22. 12.) odcudzili zatiaľ posledné dielo britského streetartového umelca Banksyho. Informovala agentúra AP.

Obidvoch natočili okoloidúci na kamery, keď Banksym upravenú dopravnú značku strhávali a odnášali iba hodinu po tom, čo sa na mieste objavila. Zadržanými sú dvadsaťročný a štyridsaťročný muž, ktorí sú vyšetrovaní pre krádež a poškodenie cudzej veci.

Mladší z nich sa dostal na slobodu po zaplatení kaucie, starší zostáva vo väzbe, uviedol server BBC. Dopravná značka STOP s tromi nálepkami znázorňujúcimi drony vydržala menej ako hodinu. Jej fotografiu predtým Banksy umiestnil na svoj oficiálny instagramový účet.

Svedkovia krádež natočili, na záberoch bolo vidieť, ako muži pomocou štiepacích klieští značku dávajú dole a odnášajú. Banksy obvykle potvrdzuje svoje práce na sociálnych sieťach, ale neposkytuje k nim podrobnosti.

Nejde o prvý prípad

Nové umelecké dielo bolo odhalené v čase vyhroteného konfliktu medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy, uviedla už v piatok agentúra Reuters.

Podľa agentúry DPA je možné, že umelec chcel vyjadriť odmietavý postoj k nasadzovaniu dronov k cielenému zabíjaniu ľudí. Tento rok nešlo o prvý prípad, kedy bolo nejaké Banksyho dielo odstránené.

Na Valentína vytvoril umelec vo svojom typickom štýle na stene jedného domu v juhoanglickom Margate graffiti zobrazujúci ženu s dotlčenou tvárou, štylizovanú ako manželku v domácnosti 50. rokov.

Výtvorom, ktorého súčasťou bola aj skutočná mraznička alebo stolička, upozornil na problém domáceho násilia. Dielo však bolo z obáv o poškodení premiestnené do zábavného parku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet