Na hlavný obsah

Rusi by sa najradšej Putina opýtali, kedy sa skončí vojna proti Ukrajine, vyplýva z prieskumu

Otázka ukončenia vojny sa ukázala oveľa dôležitejšia pre Rusov ako iné otázky.

Rusi by sa najradšej Putina opýtali, kedy sa skončí vojna proti Ukrajine, vyplýva z prieskumu
Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Rusi by sa najradšej svojho prezidenta Vladimira Putina opýtali, kedy sa skončí vojna proti Ukrajine, vyplýva z prieskumu nezávislého strediska Levada.

Otázka týkajúca sa ukončenia „špeciálnej vojenskej operácie“, ako Moskva nazýva vojnu proti Ukrajine, a nastolenia mieru v prieskume s náskokom „vyhrala“ pred inými otázkami.

V prieskume sa 21 percent opýtaných vyjadrilo, že by prezidentovi chceli položiť otázku súvisiacu s ukončením vojny proti Ukrajine v rôznej variante: Kedy bude mier? Kedy sa skončí špeciálna vojenská operácia? Kedy vyhráme? Čo robí režim pre ukončenie operácie? Kedy sa skončí mobilizácia?

Otázka ukončenia vojny sa ukázala oveľa dôležitejšia pre Rusov ako iné otázky. Napríklad len osem percent opýtaných sa zaujímalo o penzie, výšku dôchodkov, životnú úroveň penzistov, sociálne programy, dostupné bývanie, nízku kvalitu služieb v zdravotníctve a školstve, napísala o poznatkoch z prieskumu agentúra Unian.

Sedem percent opýtaných by sa pýtalo na nízke platy a životnú úroveň. Šesť percent by sa chcelo Putina opýtať, kedy sa vzdá moci a ako vidí budúcnosť Ruska, alebo na rastúce ceny.

Budúci rozvoj zaujíma tri percentá Rusov a dve percentá chcela od hlavy štátu poradiť kvôli riešeniu problémov v mieste svojho bydliska. Rovnaké percento sa obáva kvôli zahraničnej politike, migrácii či korupcii úradníkov.

Desatina by sa na nič nepýtala

Desatina Rusov by sa šéfa štátu na nič nepýtala a ani sa nebude pozerať na televíziu, keď Putin 14. decembra predstúpi pred kamery a mikrofóny, aby prvýkrát od rozpútania vojny proti Ukrajine odpovedal v priamom prenose na otázky vybraných novinárov a zástupcov verejnosti.

Asi pätina účastníkov prieskumu nebola schopná sformulovať otázku, ktorú by hlave štátu položila.

Práve na Putinov rozkaz vpadli ruské vojská pred 651 dňami do susednej krajiny a rozpútali tak najkrvavejší konflikt v Európe od druhej svetovej vojny, v ktorom zahynuli desaťtisíce vojakov a tisíce civilistov a milióny ľudí vojna vyhnala zo svojich domovov.

Vojna sa blíži ku koncu druhého roka a situáciu niektorí experti momentálne označujú za patovú: Rusku sa nepodarilo dobyť väčšinu Ukrajiny ani zvrhnúť prozápadný režim v Kyjeve, ale ani Ukrajincom sa počas protiofenzívy nepodarilo vyhnať Rusov z krajiny a oslobodiť okupované územia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet