Na hlavný obsah

Slováci sú podľa štatistického úradu spokojní so svojím životom. Starosti im však robí finančná situácia

Najvyššiu spokojnosť uviedli mladí ľudia od 15 do 24 rokov.

Slováci sú podľa štatistického úradu spokojní so svojím životom. Starosti im však robí finančná situácia
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

Viac spokojných ako nespokojných je so svojím životom 77 percent populácie Slovenska. V priemere uviedli obyvatelia Slovenska na stupnici od 1 do 10 spokojnosť na úrovni 7 bodov.

Je to takmer rovnaká hodnota ako priemer Európskej únie (EÚ), kde dosiahla spokojnosť úroveň 7,1 bodu. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR na základe výsledkov zisťovania EU SILC z roka 2022.

Najvyššiu spokojnosť uviedli mladí ľudia od 15 do 24 rokov, a to na úrovni 7,8 bodu. Populácia nad 50 rokov hodnotila spokojnosť so svojím životom na úrovni 6,8 bodu a seniori vo veku viac ako 65 rokov uviedli 6,4 bodu.

Najspokojnejší sú obyvatelia Slovenska v oblasti osobných vzťahov (7,9 bodu). Naopak, pri hodnotení svojej finančnej situácie uviedli menšiu spokojnosť, a to na úrovni 5,7 bodu.

„Najväčšiu spokojnosť so životom opakovane hodnotili minulý rok obyvatelia Rakúska (7,9 bodu) a Poľska, Fínska či Rumunska (7,7 bodu),“ uviedla hovorkyňa ŠÚ SR Jana Morháčová.

Najspokojnejší sú občania nečlenskej krajiny EÚ, Švajčiarska, a to na úrovni 8 bodov. Vyššiu spokojnosť so svojím životom ako Slováci uviedli aj Česi a Slovinci. Naopak, najmenej spokojní v EÚ boli obyvatelia Bulharska, keď svoje hodnotenie v priemere uzavreli na úrovni 5,6 bodu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko