Na hlavný obsah

Spojené štáty vetovali rezolúciu OSN vyzývajúcu na okamžité prímerie medzi Izraelom a Hamasom

Hlasovania sa zdržala Veľká Británia.

Spojené štáty vetovali rezolúciu OSN vyzývajúcu na okamžité prímerie medzi Izraelom a Hamasom
Palestínčania vynášajú mŕtve telo z trosiek budovy po izraelskom útoku. Foto: TASR/AP

Spojené štáty v piatok (8. 12.) vetovali rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN, ktorá vyzývala na okamžité humanitárne prímerie vo vojne medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Trinásť z 15 členov Bezpečnostnej rady hlasovalo za rezolúciu. USA proti a Veľká Británia sa zdržala hlasovania.

Zástupca americkej veľvyslankyne pri OSN Robert Wood po hlasovaní kritizoval radu za to, že neodsúdila cezhraničný útok Hamasu na juh Izraela zo 7. októbra. Rovnako neuznala právo Izraela brániť sa. Vyjadril presvedčenie, že zastavenie vojenských operácii Izraela by zasialo semienka pre ďalšiu vojnu, pretože Hamas nemá záujem o trvalý mier s cieľom dosiahnuť riešenie na úrovni dvoch štátov.

Generálny tajomník OSN António Guterres, ako aj mnohí členovia Bezpečnostnej rady požadovali v piatok okamžité humanitárne prímerie v Gaze. Spojené štáty však zopakovali svoj nesúhlas napriek priamej výzve arabských diplomatov. Prakticky odsúdili akékoľvek kroky najmocnejšieho orgánu OSN na neúspech.

Vedúci diplomati arabských a moslimských krajín v piatok počas návštevy Washingtonu vyzvali na ukončenie bojov v Pásme Gazy. „Považujeme za absolútne nevyhnutné okamžite ukončiť boje,“ vyhlásil v mene skupiny krajín saudskoarabský minister zahraničných vecí Fajsal bin Farhán. Apeloval na Bezpečnostnú radu OSN, aby prijala rezolúciu žiadajúcu zastavenie bojov.

Guterres zvolal mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady po dvoch mesiacoch bojov, pri ktorých prišlo v Pásme Gazy o život vyše 17-tisíc ľudí. Tieto údaje uviedlo ministerstvo zdravotníctva v Gaze, riadené militantným hnutím Hamas.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet