Na hlavný obsah

Spoločnosť Google zaplatí za potláčanie konkurencie stovky miliónov dolárov

Google potláčal konkurenciu k svojmu obchodu s aplikáciami.

Spoločnosť Google zaplatí za potláčanie konkurencie stovky miliónov dolárov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Technologický gigant Google súhlasí s vyplatením 700 miliónov dolárov (takmer 640 miliónov eur) a s ďalšími ústupkami, aby urovnal žalobu amerických štátov. Potláčal podľa nej konkurenciu k svojmu obchodu s aplikáciami Play Store. Informujú o tom agentúry AP a Reuters s odvolaním sa na dokumenty čerstvo zverejnené federálnym súdom.

Správa prichádza týždeň po tom, ako kalifornská porota v inom prípade rozhodla, že spoločnosť zneužíva svoje monopolné postavenie na trhu s mobilnými aplikáciami.

Dohoda o urovnaní sporu stále vyžaduje súhlas súdu. Google by podľa nej poskytol 630 miliónov dolárov do fondu na odškodnenie spotrebiteľov a ďalších 70 miliónov do fondu určeného pre štáty.

K dohode sa podľa Reuters prihlásilo všetkých 50 amerických štátov aj federálny okrsok metropoly Washingtonu.

Podľa regionálnych vlád firma Google tlačila užívateľov svojho operačného systému Android do systému spracovávania platieb, ktorý zdražoval transakcie vo vnútri jednotlivých aplikácií stiahnutých z databázy Play Store.

Reštrikcie, ktoré spoločnosť zaviedla proti distribúcii aplikácií pre zariadenia využívajúce Android, žaloba označovala za nezákonné.

Stále prebieha spor Google s videohernou spoločnosťou

Google žiadne previnenie nepriznáva. Popri zriadení fondov pre zákazníkov a štáty však súhlasí aj s opatreniami, ktoré majú umožniť voľnejšiu súťaž na platforme Play Store.

Podľa AP ide okrem iného o zmeny s cieľom uľahčiť užívateľom Androidu na ďalších päť rokov sťahovanie a inštaláciu aplikácií z iných zdrojov.

Dohodu o urovnaní žaloby ohlásili americké štáty už v septembri, jej podmienky však až do pondelka (18. 12.) zostávali v tajnosti kvôli súbežne prebiehajúcemu sporu Googlu s americkou videohernou spoločnosťou Epic Games.

Tvorcovia populárnej hry Fortnite nakoniec spor okolo poplatkov za transakcie v aplikáciách vyhrali. Porota pred týždňom rozhodla v jej prospech. Tento verdikt, proti ktorému sa Google odvolal, by podľa AP mohol vyústiť do ešte väčšej zmeny ako novozverejnené urovnanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika