Na hlavný obsah

Meta spustila v Európe novú sociálnu sieť. Threads je konkurencia svetoznámeho X

Threads v USA už funguje.

Meta spustila v Európe novú sociálnu sieť. Threads je konkurencia svetoznámeho X
Meta spustila v Európe novú sociálnu sieť. Foto: Threads

Americká internetová spoločnosť Meta Platforms spústila v Európskej únii svoju sociálnu sieť Threads. Snaží sa ňou konkurovať sieti X amerického miliardára Elona Muska.

Na internetovej stránke siete Threads v EÚ prebiehal odpočet, ktorý skončil vo štvrtok (14. 12.) napoludnie.

Meta je vlastníkom sociálnych sietí Facebook a Instagram či komunikačnej služby WhatsApp. Prevádzku siete Threads firma začala začiatkom júla, v Európskej únii však spustenie siete odložila pre prísnu unijnú reguláciu internetových služieb.

Šéf spoločnosti Meta Mark Zuckerberg v októbri uviedol, že sieť Threads aspoň raz mesačne využíva takmer 100 miliónov užívateľov. Dodal, že podľa jeho názoru by sa počet užívateľov do niekoľkých rokov mohol vyšplhať až na jednu miliardu.

„Rozšírenie do Európy je dôležitým testom dlhodobej životnosti siete Threads,“ uviedla nedávno nezávislá analytička technologického sektora Debra Aho Williamsonová. V budúcom roku by podľa nej mohla sieť vďaka spusteniu prevádzky v EÚ získať zhruba 40 miliónov nových užívateľov.

Problematická sieť X

Musk na konci júla uviedol, že počet užívateľov, ktorí aspoň raz mesačne využívajú jeho sieť X, dosiahol nové maximum a prekročil 540 miliónov. Musk, ktorý je najbohatším človekom na svete a šéfom podniku na výrobu elektromobilov Tesla, kúpil sieť vlani v októbri za 44 miliárd dolárov (1,41 miliardy eur). Vtedy sa ešte nazývala Twitter.

Počas Muskovho pôsobenia sa okrem iného uvoľnili pravidlá pre písanie príspevkov. Podľa kritikov sa tak otvorila cesta k nenávistným prejavom alebo šíreniu nepravdivých informácií.

Musk prepustil väčšinu zamestnancov podniku, vrátane ľudí zodpovedných za odstraňovanie problematického obsahu. Obnovil účty, ktoré boli predtým zablokované napríklad kvôli nenávistným prejavom. Obavy týkajúce sa nedostatočnej regulácie obsahu a niektoré Muskove kontroverzné výroky viedli k tomu, že mnoho inzerentov sa od siete X dištancovalo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet