Na hlavný obsah

Tisíce ľudí vyšli do ulíc v Bruseli a Berlíne, aby pochodovali proti nárastu prejavov antisemitizmu

Tie rastú od vypuknutia vojny na Blízkom východe.

Tisíce ľudí vyšli do ulíc v Bruseli a Berlíne, aby pochodovali proti nárastu prejavov antisemitizmu
Demonštrácia proti antisemitizmu v Berlíne. Foto: TASR/AP

Tisíce ľudí sa v nedeľu (10. 12.) v Belgicku a v Nemecku zúčastnili na zhromaždeniach na protest proti prudkému nárastu antisemitských činov, ktoré tam zaznamenali od vypuknutia vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Informuje o tom agentúra AP.

„Žijeme veľmi zložité časy. Belgicko je od útoku Hamasu na Izrael svedkom obrovského nárastu nenávisti voči Židom,“ uviedol na zhromaždení v belgickom hlavnom meste Brusel Joël Rubinfeld, predseda Belgickej ligy proti antisemitizmu. Zhromaždenie označil za „odkaz pre židovskú komunitu v Belgicku, že nie sú sami“.

Účastníci zhromaždenia v Bruseli držali transparenty s nápismi „Nemusíš byť Židom, aby si pochodoval proti antisemitizmu“ či „Antisemitizmus zabíja“. Podľa miestnej polície tam prišlo najmenej štyritisíc ľudí.

Na zhromaždení v nemeckom hlavnom meste Berlín sa podľa organizátorov zúčastnilo približne 10-tisíc ľudí. Berlínska polícia však ich počet odhadla na 3 200.

V Nemecku zaznamenali v prvom mesiaci vojny medzi Izraelom a Hamasom celkovo 994 antisemitských incidentov. Je to 29 prípadov za deň, teda o 320 percent viac, než bol denný priemer v roku 2022, informovalo Stredisko pre výskum a informácie o antisemitizme (RIAS) v novembri.

Zhromaždenia v Bruseli a v Berlíne sú nateraz poslednými zo série demonštrácií proti antisemitizmu v európskych metropolách. Na predchádzajúcich zhromaždeniach v Paríži či v Londýne sa zúčastnili desaťtisíce ľudí. V Európe sa však uskutočnilo aj mnoho zhromaždení na podporu Palestínčanov, na ktoré prišli veľké davy ľudí, pripomína AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet