Na hlavný obsah

Do ulíc Londýna opäť vyšli desiatky tisíc ľudí, žiadajú trvalé prímerie v Pásme Gazy

Jedného z demonštrantov polícia zatkla.

Do ulíc Londýna opäť vyšli desiatky tisíc ľudí, žiadajú trvalé prímerie v Pásme Gazy
Propalestínsky pochod v Londýne. Foto: TASR/AP

Desaťtisíce ľudí sa v sobotu (25. 11.) zišli v centre Londýna na propalestínskom pochode, ktorého účastníci požadovali trvalé prímerie v Pásme Gazy. Napísala to agentúra AP, podľa ktorej polícia jedného z demonštrantov zadržala pre podozrenie z podnecovania k rasovej nenávisti.

Národný pochod za Palestínu je doteraz poslednou z radu protestných akcií, ktoré sa konali v britskej metropole od začiatku súčasnej vojny medzi Izraelom a islamistickým radikálnym hnutím Hamas.

„Policajti ho zbadali s plagátom s nacistickými symbolmi,“ uviedla o zatknutom londýnska polícia. Kvôli zabezpečeniu bezpečnosti počas pochodu vyslala do ulíc 1 500 príslušníkov polície.

Policajti rozdávali demonštrantom letáky, ktoré mali vysvetliť, čo sa bude považovať za porušenie zákona. Podľa AP k tomuto kroku polícia pristúpila po tom, ako čelila tlaku vysokopostavených vládnych činiteľov, aby bola prísnejšia k prejavom antisemitizmu pri protestných akciách.

„Každý, kto sa správa rasisticky alebo podnecuje k nenávisti voči akejkoľvek skupine, by mal počítať so zatknutím. Rovnako ako každý, kto podporuje Hamas alebo inú zakázanú organizáciu, „uviedol Ade Adelekan z metropolitnej polície.

„Nebudeme tolerovať nikoho, kto oslavuje alebo podporuje teroristické činy, ako je zabíjanie alebo únos nevinných ľudí, alebo kto šíri nenávistné prejavy,“ dodal.

Štvordňové prímerie

V Pásme Gazy v sobotu platí druhý deň štvordňového prímeria, ktoré umožnilo dodanie humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy a oslobodenie niektorých rukojemníkov zajatých Hamasom výmenou za prepustenie niektorých Palestínčanov z izraelských väzníc.

Propalestínski aj proizraelskí aktivisti sa medzitým pripojili k demonštráciám usporiadaným pri príležitosti Medzinárodného dňa proti násiliu na ženách v Paríži, upozornila AP.

Niektorí títo protestujúci vyjadrovali solidaritu s „Gazou a palestínskymi ženami, ktoré vraždia“. Iná skupina, naopak, odsúdila zločiny páchané Hamasom vrátane znásilňovania a zabíjania. Propalestínske demonštrácie na víkend naplánovali okrem iného v Štrasburgu, Lyone a Marseille.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet