Na hlavný obsah

Najazdil takmer milión kilometrov. Prešovský trolejbus sa zaradí do zoznamu pamätihodností

Škoda 14 TRM bude pripomínať kus histórie na kolesách.

Najazdil takmer milión kilometrov. Prešovský trolejbus sa zaradí do zoznamu pamätihodností
V Prešove tento typ vozidla rozvážal cestujúcich od 80. rokov. Foto: RTVS

Po Prešove najazdil takmer milión kilometrov a teraz sa zaradí do zoznamu pamätihodností mesta. Trolejbus – Škoda 14 TRM. Obyvateľom bude pripomínať kus histórie na kolesách. K parnému rušňu Malletka, ktorý z dopravných prostriedkov ako prvý pribudol do zoznamu pamätihodností Prešova, tak pribudol aj tento, dalo by sa povedať, „trolejbusový dedo“.

V Prešove tento typ vozidla rozvážal cestujúcich od 80. rokov minulého storočia na najstaršej linke číslo jeden. Dochoval sa už len tento jeden kus – číslo 123. Je z roku 2001 a dopravca ho už eviduje ako historické vozidlo.

Zaradeniu trolejbusu na zoznam prešovských pamätihodností sa v reportáži v Správach RTVS venovala redaktorka Diana Murdziková:

„Jazdili takmer 40 rokov, okrem toho, že zažili dve politické zriadenia tak odviezli milióny, fakt milióny cestujúcich. Vystriedali sa v nich stovky vodičov,“ vysvetlil navrhovateľ nominácie a dopravný nadšenec Juraj Handzuš.

Jedným z vodičov bol Jozef Jurek. Servis vozidla bol oveľa jednoduchší ako sú terajšie vozy. „Bola tlačenica, že sa vytlačilo bočné okno na dverách. Len spadlo, nerozbilo sa. Prišli sme do dielní, založili sme to,“ opísal opravu vodič.

„Poslúžilo to dobre a hlavne v takýchto zimných podmienkach ako máme teraz, tak to prešlo všade, nebol s tým žiadny problém,“ podotkol ďalší z vodičov trolejbusu Štefan Strelec.

Šanca na jazdu ešte bude

Takmer každý cestujúci Prešovčan, ktorý sa narodil do roku 2021, sa pravdepodobne odviezol týmto trolejbusom. V tomto roku totiž tieto vozidlá v Prešove prestali jazdiť. Verejnosť však na ich služby nazabudla

„Bola to naozaj veľmi milá nominácia zo strany verejnosti. ide naozaj o veľmi dôležitú súčasť histórie hromadnej dopravy v Prešove,“ podotkla hovorkyňa mesta Prešov Terézia Rácová.

„Pevne veríme, že skončí v našej zbierke historických vozidiel, ktorú by sme týmto mohli vlastne založiť,“ dodal Handzuš.

Kto sa legendárnym trolejbusom ešte neviezol, bude mať ešte šancu. Mestský dopravca avizuje, že historické jazdy dedo trolejbus ešte zvládne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny